Nya spellagen

Spelandet minskar kraftigt

1:57 min

Den nya spellagen som infördes vid nyår har lett till att svenskarnas spelande minskat med så mycket som en femtedel.

 – Överlag verkar det som att hela marknaden har krympt med 20 procent. Det tror jag är bra långsiktigt, man får helt enkelt bort de spelare som inte borde ha spelat men som ändå gjorde det, säger Kristoffer Lindström som är analytiker på Redeye.

Sedan spelmarknaden omreglerades vid nyår har 86 bolag släppts in på den svenska marknaden mot att de betalar en skatt på 18 procent på spelarintäkterna och följer ett antal regler. Bland annat ska spelarna kunna stänga av sig själva, sätta egna insättningsgränser, och hastigheten i casinospel har begränsas till som minst tre sekunder mellan varje spin.

Men trots att det är en stor mängd bolag som slåss om kunderna har alltså spelandet totalt sett gått ner kraftigt. Något som tyder på att de nya reglerna har fått effekt.

– I och med att Spelpaus och andra verktyg finns tillgängligt för konsumenter som vill kontrollera sitt spelande har spelaraktiviteten gått ner ganska väsentligt, säger Christian Hellman som är aktieanalytiker på Nordea.

Och det är också tydligt att den nya spellagen med licenser, hårdare regler och spelskatt sätter djupa spår i spelbolagens resultat.

Idag redovisade Kindred, som bland annat står bakom varumärkena Unibet och Maria Bingo, sin vinst för det andra kvartalet och det blev i princip en halvering jämfört med samma period i fjol. Resultatet före skatt blev 14,7 miljoner brittiska pund, ungefär 170 miljoner kronor, jämfört med 28,9 miljoner pund förra året.

– Regleringen har spelat stor roll, det är den enskilt största anledningen till nedgången i resultatet, säger Henrik Tjärnström, vd för Kindred, vars aktie har rasat kraftigt på börsen idag.