Högsta dödssiffran i år

Fler än hundra migranter döda på Medelhavet

1:22 min

Upp till 150 migranter befaras ha drunknat utanför Libyens kust. UNHCR kallar det den värsta migrant-katastrofen i Medelhavet i år.

Det rör sig om två båtar med sammanlagt omkring 300 personer som har kapsejsat utanför Libyens kust, enligt libysk kustbevakning och FN:s flyktingorgan UNHCR.

Närmare 140 personer ska ha räddats av fiskare och förts tillbaka till Libyen. En kropp har hittills hittats i vattnet, övriga saknas fortfarande och befaras ha drunknat.

Libyen är ett nav för migranter varifrån många försöker nå Europa i sjöodugliga båtar.

Innan dagens olycka har, enligt UNHCR, 164 migranter dött på resor från Libyen till Europa i år, vilket är färre än tidigare år.

Men FN säger samtidigt att resan blir farligare och att andelen som försöker ta sig över, men som inte klarar sig ökat - en av fyra försvinner till havs innan de når Europa.

UNCHR och andra flyktingorgan har begärt att överlevare inte ska skickas tillbaka till Libyen med hänsyn till konfliktzonen där flyktingar rutinmässigt fängslas under omänskliga förhållanden.

UNHCR-chefen Filippo Grandi säger till nyhetsbyrån AP att det behövs säkra vägar ut ur det nordafrikanska landet, innan det är för sent för fler desperata människor.


Samira Othman, Istanbul
samira.othman@sverigesradio.se