Kärnkraftsturism

Många vill besöka Barsebäck sista sommaren

1:58 min

Intresset för att besöka det stängda kärnkraftverket Barsebäck i Skåne har varit rekordstort i sommar. Årets visningar är de sista någonsin.

– Den här sommaren har vi haft ett tryck som inte liknar det som vi haft innan. Alla turer in i anläggningen är helt fullbokade, Trots att vi satt in extraturer, så måste vi tyvärr tacka nej till många, säger Maria Taranger, kommunikatör på Barsebäck kraft AB.

De guidade turerna på Barsebäcksverket på somrarna för allmänheten drog igång för tio år sedan – fyra år efter att den sista reaktorn stängts. De senaste åren har intresset ökat, och i år väntas 2000 personer ha besökt verket, innan sommaren är slut.

Maria Taranger tror att det beror på att det blivit mer känt att möjligheten finns, men rekordintresset i år tror hon också hänger ihop med den uppmärksammade HBO-tv-serien Chernobyl.

– Vi märker att många som kommer hit den här sommaren har frågor runt det och har sett den och tycker att det är jättespännande att få se ett kärnkraftverk på riktigt, säger hon.

Men det är inte tv-serien som lockar alla besökare till visningen av kärnkraftverket.

– Jag vill passa på och titta innan de börjar riva det. Det är ändå intressant i och med att man ser det hemifrån vare dag, säger Anders Larsson, som bor i närbelägna Bjärred.

Anders Mellqvist från Malmö tycker att det är spännande rent industrihistoriskt men också för att kärnkraft diskuteras mycket just nu.

– Jag har själv varit emot kärnkraft, men nu när man vet att det finns så stora miljöproblem på grund av olika energislag som orsakar koldioxidutsläpp, så är det relevant att fundera på vilken typ av energiproduktion som är bäst, säger han.

Den här sommaren är alltså den sista som allmänheten bjuds in. I höst görs en miljöprövning i Lunds tingsrätt för att få tillstånd för rivning, och den planeras starta nästa år. Att riva allt radioaktivt material beräknas ta åtta år, och tidigast 2035 kan hela Barsebäcksverket vara borta.

När rivningen väl börjar blir det svårt att hålla öppet, säger kommunikatören Maria Taranger.

– Då blir det lite som en byggarbetsplats här, och då har vi bedömt att det inte är lämpligt att ta emot gäster på det sättet, så det är sista sommaren nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista