Patent på människokroppen upprör

Ska det vara möjligt att ta patent på en gen eller på andra delar av människokroppen? Enligt ett EU-direktiv som Sverige står i begrepp att införa, kan det bli så, men direktivet har väckt stark kritik både från läkare och jurister och på måndagen svarar justitieminister Thomas Bodström på en fråga i riksdagen.
EU-direktivet om biopatent har väckt en storm av kritik runt om i Europa, eftersom det ger möjlighet att patentera delar av människan. I Sverige har till exempel Gentekniknämnden, Landstingsförbundet och Patentbesvärsrätten inte heller sparat på det kritiska krutet, liksom Statens medicinsk-etiska råd. – Det där bryter en viktig princip; man ska kunna ta patent på uppfinningar, det är väldigt viktigt att driva utvecklingen framåt, men man ska inte kunna ta patent på upptäckter, och här har man gått för långt, säger ordföranden i det medicinsk-etiska rådet Daniel Tarschys. Rent praktiskt har tillämpningen av det nya direktivet lett till att forskare i Sverige nu måste sända vissa blodprov med misstänkt äftlig bröstcancer för analys till USA. Detta eftersom företaget Myriad genetics där har patentet på den aktuella genen och därför kräver att få utföra analyserna mot betalning, och Daniel Tarschys framhåller att man nu måste ompröva de principer som styr patenträtten i Europa.
Anna Larsson, Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".