Ukraina

Zelenskyjs parti skickar nya ledamöter på kurs

1:56 min

Majoriteten av de ukrainska ledamöterna saknar politisk erfarenhet, därför skickas de på kurs.

Nu har ukrainska valkommissionen räknat klart rösterna efter söndagens parlamentsval. President Volodymyr Zelenskyjs parti får 254 av parlaments totalt 424 platser. Det är för första gången i Ukrainas historia, sedan självständigheten 1991, som ett parti får en absolut majoritet i parlamentet.

Men innan ledamöterna ska börja sitt nya jobb om en månad, ska de på kurs. På Kievs handelshögskola ska de bland annat få grunderna i nationalekonomi och offentlig politik, och få lära sig hur lagar och budget utformas, skriver skolans rektor Tymofiy Milovanov på Facebook.

Sedan Sovjetunionens upplösning har det ukrainska parlamentet ofta utgjorts av rika oligarker, affärsmän och kändisar, men Zelenskyj har sagt sig vilja förändra det. Bland hans kandidater finns en bröllopsfotograf, en gymägare, en specialistläkare, personer som representerar folket, menar presidenten.

Handelshögskolan säger att man nu vill ge de nya ledamöterna de bästa verktygen och förutsättningarna att styra landet på ett effektivt och ansvarsfullt sätt.

Det är inte bara Volodymyr Zelenskyjs parti som är helt nytt i parlamentet. Även det näst största partiet, den proryska Oppositionsplattformen För Livet, bildades nyligen. De fick strax över 13 procent i valet.

Även partiet Rösten eller Golos på ukrainska, som leds av rockstjärnan Svjatoslav Vakartjuk, är nytt. Partiet har existerat i bara drygt två månader men klarade sig strax över parlamentsspärren på fem procent.

Det är oklart om deras ledamöter också ska gå den introducerande kursen vid Kievs handelshögskola.

De enda två partierna som suttit i parlamentet tidigare är den tidigare presidenten Petro Poroshenkos parti Europeisk Solidaritet och den tidigare premiärministern Julia Tymoshenkos parti Fäderneslandet.