Kräver sanktioner

Kambodja stoppar EU-parlamentariker

2:09 min

En rad EU-parlamentariker har nekats inresa till Kambodja. Tanken var att de skulle besöka landet tillsammans med en oppositionspolitiker som i dag lever i exil.

Det rör sig om sex EU-parlamentariker, bland dem Centerpartiets Abir Al-Sahlani, som har nekats inresa i Kambodja. Al-Sahlani kräver nu sanktioner från EU.

En folkmassa skanderade utanför Capitolium i Washington innan den kambodjanske oppositionsledaren Sam Rainsy höll tal för att fästa världens uppmärksamhet på att hans hemland på bara några år, gått från demokrati till enpartistat, med allt närmare band till Kina.

Det största oppositionspartiet har upplösts och dess ledare sitter i husarrest. Journalister har fängslats, tidningar och radiostationer tvingats stänga.

En av dem som engagerat sig för Kambodjas oppositionsrörelse är den svenska EU-parlamentarikern Abir Al-Sahlani.

– Tanken var att vi skulle åka i december, tillsammans med oppositionspartierna, för att kunna agera som en sköld mellan dem och den kambodjanska regeringen, som har förbjudit all opposition i landet.

Men nu verkar det som att resan inte kommer att bli av. Regimen i Phnom Penh har låtit förstå att de sex EU-parlamentarikerna inte kommer att beviljas inresevisum.

Abir Al-Sahlani begärde i torsdags att EU-kommissionen agerar med kraft för att förmå regimen att återställa demokratin – ett första steg bör vara nya allmänna val där oppositionen tillåts ställa upp. Annars slutar EU att handla med Kambodja.

– Vi måste ha ett schema, en tidsplan att om man inte har ett fritt val innan det och det datumet, så sätter EU stopp för handelsavtalet.

I bakgrunden rör sig regionens ekonomiska och politiska jätte Kina – som investerar enorma summor i Kambodja, på att bygga upp såväl infrastruktur som industri och turism.

Enligt Abir Al-Sahlani är det bråttom att agera.

– Handelspolitiskt och ödesmässigt så har Kambodja mycket närmare band till Europa och USA än vad det har till Kina, men om du låter landet utvecklas i den här riktningen, med det här styrande partiet i spetsen så kommer det tyvärr att gå mot en utveckling där landet allt mer närma sig Kina.