Nya protestmarscher

Hongkong: Polis skjuter tårgas mot demonstranter

1:51 min

I Hongkong är det återigen stökigt i dag efter att demonstranter trotsat polisens demonstrationsförbud. I dag hade protesterna flyttat tillbaka till de centrala delarna av Hongkong och polis använde tårgas.

Det börjar bli en slags vardag över helgerna i Hongkong – protestmarsch på protestmarsch som slutar i konfrontationer mellan kravallpolis prodemokratiska aktivister.

Precis som i går trotsade tiotusentals i dag ett förbud som polisen utfärdat, vilket på ett sätt gör att tröskeln för Hongkongpolisen att använda våld nu sänkts.

Gårdagen i Yuen long i utkanten av staden slutade med gripanden av ett 10-tal och 20-tal skadade bland de som protesterat.

Dagens folkmassa som uppehöll sig i de centrala delarna av finansnavet var först samlad, men splittrades senare. En del rörde sig mot ett shoppingkvarter och en polisstation, och andra mot Pekings administrativa kontor i Hongkong.

Ett uttryck för missnöjet bland demonstranterna över det de upplever som Fastlandskinas allt hårdare grepp om den särskilda kinesiska administrativa regionen med sju miljoner invånare, som har visst självstyre men där Peking har det yttersta inflytandet.

I snart två månader har människor nu protesterat under helgerna, där tändande gnistan var lagförslaget om att kunna utlämna brottsmisstänkta Hongkongbor till Fastlandskina. Men plakaten och slagorden handlar nu också om ilska mot hur polisen svarat på protesterna.

Nu i kväll kommer rapporter om ytterligare gripanden, och frågan är om det är en ny slags ordning för protesterna vi sett den här helgen. En i och för sig fortsatt förhållandevis tyst Hongkongledning men ett eskalerande våld, demonstrationsförbud och gripanden.