Föreslår billigare tågresor

Värmebölja i Tyskland driver på klimatdebatt

1:35 min

I Tyskland har det i sommar noterats det ena värmerekordet efter det andra, och det har lett till en intensiv klimatdebatt. Det senaste i raden av klimatpolitiska utspel handlar om att ta bort momsen på tågresor.

Det är delstaten Bayerns regeringschef, kristdemokraten Markus Söder, som för fram förslaget som ska göra tågresor så attraktiva att människor klarar sig utan korta flygresor.

I en intervju med tidningen Welt am Sonntag säger Söder att tåget måste bli betydligt billigare och att biljetterna bör undantas från moms i så hög utsträckning som möjligt.

I Tyskland gäller 7 procents moms på resor under 50 kilometer, för längre resor gäller den högre skattesatsen på 19 procent.

Det kan jämföras med Sverige där alla inrikes resor, oavsett trafikslag och hur långt man åker, beskattas med 6 procents moms.

Klimatdiskussionen är omfattande i Tyskland och efter sommarens andra värmebölja, som kulminerade i veckan med ännu ett nationellt värmerekord på 42,6 grader, vill politiker visa handlingskraft.

Regeringen ska återkomma med nya klimatåtgärder i september, det kan bli en ny koldioxidskatt bland annat högre skatt på bensin och diesel.

Vänsterpartiets ledare Bernd Riexinger kom med ett radikalt förslag nu i helgen. Han föreslår att alla flygbolag förstatligas eftersom privatisering har lett till vad han kallar ansvarslösa låga priser. Hans idé fick genast kraftig kritik.