Storbritannien

Boris Johnson till Skottland – säljer in brexit

2:25 min

I dag besöker nytillträdde premiärminister Boris Johnson Glasgow. Han väntas avslöja någon slags satsning på lokalsamhällen.

Visiten är första anhalten på en resa genom Storbritannien, och ses som ett försök att stärka enigheten i ett land vars sammanhållning satts på prov i och med frågan om brexit.

Skottlands försteminister, Nicola Sturgeon,  har varnat Johnson för hur en avtalslös brexit kan drabba Skottland, och tidigare har hon sagt att hon vill ha en ny folkomröstning om självständighet – så tidigt som nästa år.

Boris Johnson ska besöka en militärbas där han väntas avslöja satsningar på lokalsamhällen här i Skottland. Satsningen är en av flera utlovade och i förra veckan avslöjade Johnson att han vill bygga ett nytt snabbtåg i norra England och efter i dag fortsätter hans turné mot Wales och Nordirland. 
Satsningarna motsvarar ett värde på mer än 3,5 miljarder kronor enligt TT

Här i Skottland röstade 62 procent nej till brexit– och precis här i Glasgow var den siffran nästan 67 procent.

Nicola Sturgeon från skotska nationalistpartiet SNP är Skottlands försteminister, och när hon gratulerade Boris Johnson till utnämningen till premiärminister i ett brev upprepade hon hur hårt hon uppfattar att ett EU-utträde utan avtal skulle drabba Skottland ekonomiskt. Enligt en rapport som hon beställt skulle en hård brexit kosta Skottland nära 100 000 jobb.

I maj hintade Sturgeon om att hon vill hålla en ny skotsk folkomröstning om självständighet år 2020 – omröstningen kan dock bara bli verklighet med tillstånd från brittiska regeringen. Skottland röstade nej till självständighet 2014, men det var jämnt: 55 mot 45 procent.

Under Boris Johnsons första dag som premiärminister i parlamentet i Westminster välkomnade ledamoten Ian Blackford från de skotska nationalisterna honom som "den siste premiärministern för förenade Storbritannien".

Nu fruktar skotska Tories att brexit i allmänhet och ett avtalslöst utträde i synnerhet ska ge en skjuts i opinionen för skotsk självständighet.
Skotska Toryledaren Ruth Davidson som röstade nej till brexit accepterar valets utfall – men vill bara lämna om regeringen kan komma överens om villkoren med EU.

Boris Johnson sparkade 17 ministrar ur regeringen i vad brittiska medier kallar"ett blodbad" och då rök även ministern för Skottland David Mundell. Han ersattes av Alister Jack, en av de ganska få skotska Tories som är för ett EU-utträde.

Den nya regeringen förbereder nu landet för att lämna EU utan ett avtal i slutet av oktober, meddelade minister Michael Gove i går. Gove är den som Boris Johnson utsett att göra upp planerna för om det skulle bli en hård brexit.
Gove skrev att man hoppas att EU ska ångra sig och vilja omförhandla utträdesavtalet, men att regeringen måste jobba som att det inte kommer ske.

Nya finansministern Sajid Javid har meddelat att alla nödvändiga medel ska göras tillgängliga för en brexit utan avtal.