Mellanöstern

Tusentals migranter gripna i Turkiet

1:51 min

I Istanbul försöker myndigheterna få ickeregistrerade syrier att lämna staden. De som inte gripits har nu tre veckor på sig att ge sig av frivilligt.

 – Jag är jätterädd och känner mig inte alls bekväm med det som händer nu, säger en kvinna som bott i Istanbul med sina tre barn i fyra år. Hon och hennes barn kom till Turkiet via en annan region strax efter att kriget bröt ut 2011.

Hon och två av hennes barn är registrerade i Istanbul och har alltså rätt att bo här,  medan en av döttrarna som är i tjugoårsåldern,  fortfarande är registrerad i den region de först bodde i när de kom till Turkiet. Nu vill turkiska myndigheter att hon och andra immigranter här i Istanbul ska åka tillbaka till den region de är registrerade i eller återvända till Syrien.

– Vi jobbar här båda två och vi tar hand om varandra, vi klarar oss inte utan varandra säger hon och berättar att hon inte vågar låta dottern gå utanför lägenheten just nu,  av rädsla för polisen.

Det bor drygt 3,5 miljoner syrier i Turkiet vilket gör landet till det land i världen som tagit emot flest syrier efter att kriget bröt ut 2011.
De flesta har ett så kallat tillfälligt skydd,  vilket gör att de har rätt att vara i landet, men måste bo och leva i den region de först registrerade sig i.

Enligt Istanbuls nya borgmästare Imamoglu bor en miljon syrier här i Istanbul, hälften av dem ska bo här illegalt.

Caikir som bor i utkanten av Istanbul berättar att han inte gillar vad som hänt i hans område - där bor nog fler syrier än turkar säger han och är glad att myndigheterna nu försöker få några av dem att lämna.

– Istanbul är överbefolkat och vi får inte plats här, säger han.

Turkiets inrikesminister har sagt att han inte vill att Turkiet ska bli ett centrum för illegal invandring och att de vill ta kontroll över antalet oregistrerade immigranter som enligt Istanbuls borgmästare ska vara omkring 500 000. Därför har de sedan i mitten av juli jobbat aktivt med att hitta de som befinner sig i Istanbul illegalt.

Bland annat har 6000 personer frihetsberövats och har enligt inrikesministern skickats tillbaka till regionerna de är skrivna i eller till flyktingläger vid gränsen om de saknar papper helt och hållet. Men enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch har flera syrier tvingats skriva på dokument som innebär att de frivilligt går med på att skickas tillbaka till Syrien. Det tillbakavisas av inrikesministern.

Nu har syrier och andra immigranter som befinner sig i Istanbul illegalt till den 20 augusti på sig att lämna frivilligt. Kvinnan i Istanbul funderar på att försöka ta sig till Europa.

– Det är svårt här i Turkiet, och det har bara blivit svårare, säger hon och berättar att hon är rädd att hennes 17-åriga son kommer att bli indragen i kriget om de återvänder till Syrien.