Köerna till bankomaterna väntas bli långa.

Risk för brist på kontanter till helgen

Det kan bli brist på kontanter i de tre storstadsområdena redan om några dagar. Den bedömningen görs sedan transportfacket stoppat värdetransporterna i Göteborg och Malmö. Från fredagen stoppas transporterna också i Stockholm.

Svensk Handels säkerhetschef Dick Malmlund beskriver konsekvenserna av transportstoppet.

– Bankomaterna kommer att tömmas och vi kommer att få svårigheter att lämna in våra dagskassor. Kunder och allmänhet kommer att påverkas för att pengarna tryter och vi får minskad försäljning, säger Dick Malmlund på Svensk Handel.

Hur snabbt kan systemet gå i stå?

– Vi har inte så många dagars marginal. På tre, fyra dagar kommer paniken att börja sprida sig, säger han.

Det är en storhelg framför oss. Vad betyder det?

– Det är aldrig bra med helger, men oavsett när det inträffar är det en katastrof för handeln att penningförsörjningen inte fungerar.

Vad finns det för lösning?

– Det är ett samhällsproblem, inte ett problem för Securitas eller handeln. Polisen måste ta tag i det och lösa det. Det är enda lösningen. Vi kan inte skaffa tuffare fordon eller beväpna väktarna. Då rustar rånarna också upp och det går inte. Man måste gripa gärningsmännen. Vi kan också försöka minska behovet av att förflytta pengar, säger Dick Malmlund.

Vad kan ni göra för att det inte ska bli panik?

– Att uppmana kunder som inte tänker på det att använda kort istället och att tala om att de kan göra uttag hos oss även om bankomaten är tom, säger Svensk Handels säkerhetschef Dick Malmlund. 

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".