Streamingtjänst

Spotify fortsätter att växa

2:01 min

Musikjätten fortsätta att växa och får fler betalande användare, visar dagens delårsrapport. Men det finns orosmoln på himlen och Spotify gjorde en större förlust än väntat under årets andra kvartal.

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg och Partners, tycker ändå att det går bra för Spotify.

– Spotify fortsätter att växa och gör det på ett imponerande sätt, säger han till Ekot.

Den svenska musikjätten skriver i sin delårsrapport att affärerna på det hela taget gick bättre än förväntat under det andra kvartalet.

Till exempel ökade företagets intäkter med drygt 30 procent jämfört med motsvarande period i fjol, vilket var mer än förväntat.

Nettoförlusten minskade ordentligt till motsvarande drygt 800 miljoner kronor.

Antalet premiumkunder, alltså betalande kunder, ökade med drygt 30 procent till 108 miljoner.

Men, enligt nyhetsbyrån Reuters, gjorde Spotify ändå en större förlust än väntat och dessutom ökade inte antalet betalande användare så mycket som analytikerna hade förväntat sig.

Konkurrensen för Spotify är hård, där jättar som Apple och Amazon är motståndare, säger sparekonomen Joakim Bornold.

– Till exempel Amazons satsning växer snabbare i USA. Så det finns hot på himlen för Spotify, säger han.

Något som var negativt i rapporten var att snittintäkten per kund minskade, säger han.

– Den snittintäkten, som är 4,86 euro per kund, sjönk med en procent och man flaggar också för att den kommer fortsätta att sjunka. Det tror jag att marknaden tar till sig och är lite orolig över, säger Bornold till Ekot.

Spotify tror att företaget kommer fortsätta att växa och räknar med att ha runt 120 miljoner betalande kunder under fjärde kvartalet i år och att antalet användare totalt då ligger på över 250 miljoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista