Silja Line är till salu.

Försäljning av Silja Line oroar facket

Färjebolaget Silja Line är till salu. Det bekräftar rederiets ägare, Bermudabaserade Sea Container, efter en längre tids spekulationer. Facklubben på Silja Line är orolig för att jobben försvinner om en utländsk skeppare tar över.

– Kommer en utländsk köpare in i bilden som flaggar ut till ett annat land, till exempel Estland, så förlorar vi alla jobben, säger Folke Matrosov, fackklubbsordförande för Seko sjöfolk på Silja Line.

I natt vid midnatt släppte Silja Lines ägare Sea Containers en pressrelease där de bekräftar att Silja Line är till salu, något som det har spekulerats om en tid.

Handlar om dålig lönsamhet
En nio sidor lång pressrelease förklarar varför. Det handlar mest om dålig lönsamhet.

Innan en försäljning vill Sea Containers snygga till siffrorna, därför genomförs nu en omfattande omstrukturering.

– Silja Line ska koncentrera sig på de lönsamma huvudrutterna, Helsingfors – Stockholm, Åbo – Stockholm och Helsingfors – Tallinn, allt annat skärs bort, säger Tuomas Nylund som är kommunikationsdirektör på Silja Line.

Besparingsprogrammet har delvis redan påbörjats, och innebär att 150 tjänster har försvunnit i Finland, och 400 anställda på ett fartyg som lägger ned, Silja Opera, har varslats. Några fler tjänster är inte i fara, säger Tuomas Nylund.

Särskilt i finsk media har det spekulerats i att det är estländska färjerederiet Tallink som ska köpa Silja Line. Det oroar besättningen, som tror att Tallink hellre anställer estländare med lägre lön än vad finska och svenska besättningsmän har.

Ledningen gick inte att nå
På Tallinks huvudkontor satt ledningsgruppen på fredagsförmiddagen i möte, och gick inte att nå.

På Sea Containers vill man inte säga någonting alls utom det som står i pressutskicket. Inte heller på Silja Line vill man kommentera eventuella köpare.

Ingen vill heller säga något om när en affär kan beräknas vara klar.

Virve Hedenborg
virve.hedenborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".