Vården

Läkarförbundet: ”Det är viktigt att det nu går från ord till handling"

2:20 min

Läkarförbundets andre vice ordförande Sofia Rydgren Stale menar att om man inför en fast läkarkontakt så förenklar det både patienten och läkaren.

Felaktiga, försenade och uteblivna diagnoser i sjukvården kostar samhället stora summor och orsakar lidande för många patienter.

– Vi har utrett frågan under låg tid, vi tycker att det är viktigt att det nu går från ord till handling och faktiskt ta beslutet att man inför en fast läkarkontakt med ett listningstak, säger hon.

Hon fortsätter:

– Det är skrämmande, vi har gjort en undersökning via Novus det är bara 27 procent utav de som tillfrågas, som vet vem deras läkare är. Man vet inte vem man ska vända sig till när man blir sjuk.

Sofia Rydgren Stale tror att om man har en fast läkarkontakt så ökar chansen att få rätt diagnos.

– Sen vet vi om att det är svårt att ställa en diagnos. Vissa tillstånd är svårare att diagnostisera än andra. När du ska komma fram till en diagnos så är det väldigt många olika steg och byter du läkare vid varje sådant steg så blir det svårt att hålla ihop hela kedjan, tillägger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista