Partierna härmar varandra

Idag är drygt 300 dagar kvar till riksdagsvalet nästa år. Men redan nu går det att se att partierna mer än någonsin kommer att lurpassa på varandra och härma varandras förslag, tror Studio Ett fredagskrönikör Björn Elmbrant.

Att härmas i politiken kallas triangulering och är en term hämtad från de amerikanska valstrategernas verktygslåda.

Visar opinionsmätningar att ett konkurrerande parti har en idé som kan ta röster från det egna partiet, gäller det att yxa till ett eget, liknande förslag. Gör man så, kan konkurrenten desarmeras och ett väljarutflöde förhindras.

Bill Clintons valstrateg, den legendariske Dick Morris, klarade 1996 hem presidentens återvalskampanj på att avväpna motståndarna genom triangulering och nu försöker Fredrik Reinfeldt och de nya moderaterna göra om bedriften när de kallar sig ”det nya arbetarpartiet”.

I veckan som gick överraskade folkpartiet med att kräva stopp för att starta nya religiösa friskolor, tills skärpta regler och bättre kontroll införts.

Bara tio dagar tidigare hade folkpartiets riksdagsledamot Ana Maria Narti i en debatt i P1-programmet Konflikt ropat ”nej, nej” inför påståendet att det skulle finnas konstiga könsroller, homofobi och rasism i några av dessa skolor och blankt förnekat att religiösa friskolor betyder att man isolerar barnen.

Det var då det. Nu fanns hon i måndags tillsammans med folkpartiets skolpolitiske talesman Jan Björklund som undertecknare av en artikel på DN Debatt där man tvärtom påstod att det fanns risk för ”sektskolor”.

Partiets helomvändning presenterades samma dag som socialdemokraternas partikongress i Malmö skulle debattera ett krav från deras kvinnoförbund om stopp för konfessionella friskolor.

Timingen gör det svårt att undgå att tolka folkpartiets DN Debatt-artikel som någonting annat än ett försök att lägga sig nära, nära vad man trodde skulle bli en skärpt socialdemokratisk syn på religiösa friskolor.

Också socialdemokraterna försöker triangulera folkpartiets skolpolitik.

Det är nu nästan exakt ett år sedan folkpartiet krävde nationella prov från årskurs tre.

Socialdemokraterna är av hävd tveksamma till prov och betyg, men i Göran Perssons regeringsförklaring i höstas kunde man höra att man i kanslihuset var på gång med ett sånt förslag. Och i veckan som gick misslyckades skolminister Ibrahim Baylan - trots en betydande vältalighet - att övertyga den socialdemokratiska partikongressen att det behövs nationella prov från årskurs tre.

Motståndet på kongressen mot Baylan var naturligtvis främst ideologiskt, men nejet kan till del också vara en protest inför en så uppenbar triangulering.

För det kom en och annan gliring från ombuden över ansträngningarna att ”björklundisera” politiken.

Och sedan Baylan misslyckats hoppade förstås Jan Björklund upp som gubben ur lådan och föreslog att Baylan skulle rösta på folkpartiet.

Den repliken sammanfattar väl komplikationerna på sikt med politisk triangulering. Om Baylan likaväl kunde rösta på folkpartiet, ligger det i farans riktning att också Björklund blir förvillande lik socialdemokraterna.

Men det är trots allt skillnaderna som är de avgörande på valdagen. Vad ska den arme medborgaren välja, om partierna triangulerar ihop sig till en enda sörja?

Lågt valdeltagande är bara en risk med den här taktiken. De politiker som byter för många åsikter blir förstås också mer sårbara för attacker om att de skulle vara principlösa.

När demokraternas John Kerry försökte göra om Bill Clintons trianguleringsstrategi, slutade det med att Kerry kallades en ”flip-flopper”, en vingelkuse. Så kan det gå.

Björn Elmbrant, Studio Ett
bjorn.elmbrant@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".