Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt locka unga till vården

För att täcka personalbristen inom vården de närmaste tio åren krävs att var tredje ung människa väljer vårdyrket. Det visar en ny rapport från Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS, men allt färre ungdomar väljer att utbilda sig till ett vårdyrke, och nu hoppas AMS att vuxenutbildningen ska kunna avhjälpa bristen.
– Det är snävare, det är sämre arbetsmiljö, det är svårare att få ledigt, det är krångligt och besvärligt, och det finns inga vikarier, säger Kristina Steen som har har varit undersköterska på Södersjukhuset i Stockholm i 17 år. Om 13 år, det vill säga 2015, kommer det enligt AMS att saknas 320 000 undersköterskor, sjuksköterskor läkare och andra inom hälso- och sjukvården och den sociala omsorgen, om utbildningstakten är densamma som idag. Rapporten bekräftar en redan väl känd bild av läget. Allra störst blir bristen på undersköterskor men också vårdbiträden och personliga assistenter kommer att saknas - i äldreomsorgen och handikappomsorgen, och allt färre unga utbildar sig. Bara 1 000 unga om året kommer att gå ut gymnasiets omvårdnadsprogram fram till år 2015 - enligt AMS behövs i snitt 23 000 om året, och de satsningar som hittills utlovats inom komvux, och vuxenutbildningen täcker bara en tredjedel av behovet. Redan idag anställer kommunerna fler och fler outbildade. En av de främsta slutsatserna i AMS rapport är att vuxenutbildningen blir avgörande för om bristen på vårdpersonal kan stävjas eller inte.
Pia Lille och Pontus Mattsson, Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".