Ska användas till tomater

Unikt försök att odla humlor för pollinering

2:16 min

I Linköping pågår just nu ett unikt försök med att odla humlor som ska användas för pollinering.

I en industrilokal i Tornby i Linköping pågår ett försök med att odla humlor som ska användas för pollinering. Projektet drog igång i februari och ska pågå fram till början av 2021. Det har fått EU-stöd genom Jordbruksverket.

– Det här är viktigt tycker jag på grund av risken med att överföra sjukdomar, men också genetiskt om man för in arter som inte är inhemska.  Sen är det naturligtvis bra med närodlat, säger Elisabeth Weidel, som leder företaget som står bakom projektet.

Att odlade humlor används vid pollinering beror på att humlor är bättre på att pollinera tomater än tama bin, och klarar regn och kyla bättre. I dag importeras humlor från Holland och Belgien för att användas i svenska växthus och fruktodlingar. Någon svenskodlad humla för kommersiellt bruk finns inte i dag.

Jörgen Fransson, chef för landsbygdsutvecklingsenheten på Jordbruksverket, ser flera fördelar med en svenskodlad humla. Minskad risk att föra in sjukdomar som inte finns här och minskad risk för spridning av främmande gener är ett par orsaker till varför projektet fick stöd.

– Men ytterst handlar det om att vi tror att det är en liten del för att öka svensk konkurrenskraft inom framför allt trädgård men även inom jordbruk, säger han.

Mycket arbete återstår, men humleodlaren Elisabeth Weidel är optimist och tror att man ska lyckas.

– Men man måste vara jättejätteduktig och det är vårt mål att kunna skapa en produktion som går runt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista