Den kinesiska yuanen på rekordlåg nivå

Handelskriget trappas upp

2:39 min

Den kinesiska yuanen föll på måndagen till rekordlåga nivåer efter att USA:s president Donald Trump hotat om att införa ytterligare tullar mot Kina.

Den kinesiska yuanen föll på måndagsmorgonen till den lägsta nivån mot USA-dollarn på ett decennium. Dollarn kostade tidvis mer än sju yuan, och därmed passerades en symboliskt viktig gräns. Enligt experter har handelskriget trappats upp rejält.

Det som hänt är att Kina låtit valutan försvagas genom att sluta stödköpa yuan. Kina har en kontrollerad växelkurs mot dollarn och varje morgon sätts kursen efter hur valutan har handlats dagen innan. Valutan kan antingen försvagas eller förstärkas med max två procent.

– Det stora vapnet Kina har är valutan och frågan har varit om de verkligen kommer våga använda det vapnet. Och ja, nu har man använt storsläggan för att svara igen på amerikanerna, säger Pär Magnusson, räntestrateg på Swedbank.

Att försvagningen sker just nu är ingen slump, menar Pär Magnusson på Swedbank. Förra veckan meddelade USA:s president Donald Trump att han kommer gå vidare med att införa tioprocentiga tullar på kinesiska exportvaror från och med september månad, Tullar motsvarande ett värde på 2 900 miljarder svenska kronor. Detta utöver de tullar som redan införts.

– Nu finns två alternativ. Det ena är att man går till förhandlingsbordet eller så eskalerar handelskriget ytterligare.

En del bedömare tror att amerikanska centralbanken, som förra veckan sänkte räntan, kan komma att sänka räntan ännu mer. Detta på grund av att tillväxtutsikterna blir sämre om handelskriget mellan Kina och USA trappas upp. Något som skulle kunna leda till att dollarna försvagas. Men det finns skäl att tro att den effekten uteblir, enligt Pär Magnusson.

– Den amerikanska dollarn är en valuta man flyr till i orostider. Därför är det svårt att aktivt sänka dollarns värde just i orostider.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista