Stor norsk finansfusion

Norges största bank, halvstatliga Den Norske Bank, håller på att förhandla om ett samgående med försäkringsjätten Storebrand. Handeln med de båda företagens aktier stoppades på Oslobörsen på måndagsförmiddagen.
Intensiva samtal har pågått under helgen bekräftade styrelserna idag. Enligt norska medier så innebär en fusion nu ett aktieutbyte men i praktiken blir det Dnb som tar över Storebrand och toppjobben väntas gå till Dnb. I höstas försökte finska försäkringsbolaget Sampo köpa norska Storebrand men fick bita i det sura äpplet när Dnb som äger tio procent av Storebrandaktierna kunde stoppa affären. Ett av Dnbs argument mot ett utländskt uppköp var att istället bilda en norsk finansjätte. Trots att det fanns ett stort politiskt motstånd mot ett finskt uppköp av Storebrand så är norska politiker också bekymrade över vad en helnorsk fusion kan föra med sig. Centerpartiet och Vänsterpartiet är rädda för att kunderna kommer att få sämre förutsättningar. Storebrands anställda är oroliga för att en affär kan innebära uppsägingar. De drar paralleller till SAS övertagande av Braathens som gjort att Braathensanställda får lämna sina jobb. Beatrice Janzon, Olso.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".