Ökad opinion för kamp mot brottslighet

Sju av tio väljare ser kampen mot brottsligheten som en viktig fråga i valrörelsen, visar en Temoundersökning som presenterades i helgen. Det är en ökning sedan förra valet, och justitieminister Thomas Bodström ser flera förklaringar till det.
– Framför allt tror jag att man skriver mycket mer om det i massmedia nu än tidigare. Sedan tror jag också att det ibland i debatten har byggts upp en bild av att vi inte har några poliser i Sverige och så vidare, säger Thomas Bodström. Enligt Bodström har Sverige med sina drygt 16 000 poliser samma polistäthet som våra nordiska grannländer. Att det tidvis kommer fram en annan bild skyller Thomas Bodström bland annat på Svenska Polisförbundet. – Regeringen tycker att det behövs fler poliser och det gör Polisförbundet också, och det tycker jag är riktigt. Däremot tycker jag ibland att Polisförbundet med många andra ibland skapar en bild av polisen som jag inte tycker är riktig, nämligen att det just skulle vara i Sverige det är så få poliser och att medborgargarden breder ut sig och så vidare, säger Bodström. Men Polisförbundets ordförande Jan Karlsen håller fast vid att polisbristen och situationen som den skapar är ett så allvarligt problem som Polisförbundet påstår, och Jan Karlsen är tveksam till om regeringens mål att fram till slutet av 2004 utbilda 1 000 nya poliser är tillräckligt. – Idag sitter vi ju och skriver av brott med gärningsmän som är kända. Det sänker förtroendet för rättsstaten om inte medborgarna upplever att det polisarbete som inleder leder till något vettigt, säger Karlsen.
Nina Odermalm Shei, Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".