KI anser budgetutrymmet ”närmast obefintligt”

2:07 min

Det kommer gå sämre för svensk ekonomi framöver än vad bedömare tidigare trott. Det enligt en uppdaterad prognos från statliga Konjunkturinstitutet.

KI sänker nu sin prognos för den ekonomiska tillväxten.

Prognoschef Ylva Hedén Westerdahl säger ändå att det fortfarande går bra för svensk ekonomi.

– Just nu befinner vi oss ändå i en högkonjunktur, men vi ser nu att den där högkonjunkturen bromsar in snabbare än vad vi trodde i juni. Det beror bland annat på att den globala utvecklingen ser ut att utvecklas svagare än vad vi hade i vår bedömning då, säger prognoschef Ylva Hedén Westerdahl till Ekot.

Hur orolig ska man vara för svensk ekonomi?

– Än så länge tycker jag inte att man ska vara orolig. Det är klart att den utvecklingen vi har sett med utspelen från USA och Kina gör att man undrar hur det ska gå. Men jag tycker man får ha lite is i magen, säger hon.

Konjunkturen bromsar in snabbare än väntat och utsikterna för den svenska ekonomi har försämrats, enligt Konjunkturinstitutet.

I dag skriver KI ner sin prognos för hur mycket den svensk ekonomi kommer att växa i år och nästa år. Nu tror man på en BNP-tillväxt på 1,5 procent i år och på 1,3 procent nästa år.

Utvecklingen blir i sådana fall sämre än vad man trodde i juni.

KI skriver i prognosen bland annat att svensk BNP oväntat minskade under det andra kvartalet och att det, samtidigt som sysselsättning föll för andra kvartalet i rad, visar att det är tydligt att ekonomin har gått in i en avmattningsfas.

Till exempel har stämningsläget inom industrin försämrats snabbt och det finns tecken på att exportorderingång minskar.

Men enligt KI kommer högkonjunkturen vara kvar i år, och nästa år kommer den gradvis att ebba ut.

– Jag skulle säga att trots konjunkturavmattningen ser det fortfarande bra ut, säger prognoschef Ylva Hedén Westerdahl.

I tisdagens prognos spår statliga Konjunkturinstitutet till exempel att arbetslösheten kommer att öka något i år och nästa år, men också att Riksbanken kommer avvakta med nästa räntehöjning till nästa höst.

Risken finns att svensk ekonomin kommer utvecklas ännu sämre framöver, än vad man nu tror.

Till exempel med tanke på det upptrappade handelskriget mellan USA och Kina, oron kring Storbritanniens utträde ur EU och konflikter i Mellanöstern.

– Risken för en sämre utveckling för både Sverige och omvärlden har ökat, säger Hedén Westerdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista