Pakistan anklagar Indien för krigshysteri

Pakistans president Pervez Musharraf har hållit ett tal till nationen om det mycket allvarliga läget i det delade Kashmir där beskjutningarna över gränsen fortsatt under dagen. President Musharraf ansåg att Indien drabbats av krigshysteri och sa samtidigt att Pakistan ville ha fred.
Pakistans president Pervez Musharraf står inför en nästan omöjlig balansgång när han nu TV-talar till sitt folk. USA och andra länder pressar honom hårt för att helt stoppa pakistanbaserade grupper, som attackerar mål inne i Indien. De här attackerna har fått Indien att göra sig redo att gå i krig mot Pakistan, och experter fruktar att det snabbt skulle kunna utvecklas till historiens första kärnvapenkrig. Kashmir - nationens hjärtefråga Men samtidigt har Musharraf knappast råd att överge det som han varit med om att bygga upp till nationens hjärtefråga: Kashmir. Bakom den pakistanska kampen för, det man kallar, frihet för Kashmir står hemliga nätverk av kashmiriska separatister, radikala islamiska grupper och delar av Pakistans militär och underrättelsetjänst. Underjordiskt nätverk Det är ett underjordiskt nätverk, som är kapabelt att orsaka mycket våld också inne i Pakistan; mordet i Karachi på en amerikansk journalist och självmordsbombningen i samma stad som dödade 12 fransmän, är ett par färska exempel på de krafter Musharraf måste räkna med. Stark folklig opinion I Pakistan finns också en stark folklig opinion som inte vill se några eftergifter till ärkerivalen Indien. Officiellt säger Pakistan att man bara ger moraliskt och diplomatiskt stöd till grupper som attackerar Indien över Kashmir. Samtidigt uppmanar Pakistan Indien att sätta sig i förhandlingar för att minska krigsrisken. Men Indien säger att inga förhandlingar kan ske så länge terrordåden fortsätter.
Nils Horner, New Delhi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".