Tokyo

Japan satsar på eldrivna tankfartyg

1:05 min

Det satsas allt mer på eldrift i världen. Och nu ska den första eldrivna tankfartyget bli verklighet. Det efter ett japanskt initiativ.

Fyra japanska företag har gått ihop för att bygga världens första tankfartyg med noll utsläpp. Målet är att fartyget ska vara färdigt till mitten av 2021, drivas med batterier och verka i Tokyobukten.

Bolagen har även som mål att framöver utveckla eldrivna fartyg som ska kunna gå längst med kusten och ute på havet. FN:s internationella sjöfartsmyndighet IMO har nämligen skärpt de globala kraven på svavelutsläpp nästa år.

De nya reglerna tvingar rederierna till att köra på bränsle med mycket låg halt av svavel eller att själva rena avgaserna ombord. Eller att gå över till eldrift.

Men helelektriska fartyg har haft det svårt att ta sig in på marknaden.
Utmaningarna är fortfarande stora när det gäller att skapa eldrivna fartyg som klarar av att resa tusentals mil över öppet hav på grund av behovet att ladda batterier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista