Svensk konsumtion bidragande.

En fjärdedel riskerar att bli utan kranvatten

2:26 min

"Day Zero" riskerar att bli verklighet i 17 länder och drabba en fjärdedel av jordens befolkning, det visar ny data från World Resource Institute.

"Day Zero" kallas dagen då inget vatten kommer från vattenkranen, alltså när sötvattnet i ett område tar slut.

Enligt ny data från World Resource Institute har 17 av jordens länder extremt hög belastning på sitt sötvatten, vilket i praktiken innebär obalans i relationen mellan tillgången på och förbrukningen av sötvatten.

– Andelen personer i de här 17 länderna är en fjärdedel av jordens befolkning, säger Ruth Mathews som arbetar på Stockholm International Water Institute och som arbetet med frågor som rör vattentillgång i över 20 år.

Enligt samma data beräknas Sverige ha låg nivå av belastning på vattenförbrukningen.

Trots det kommer vi påverkas om vattnet tar slut i andra länder eftersom mycket av de som konsumeras i Sverige, bland annat mat, kläder och elektronik, produceras på andra platser i världen.

– På sätt och vis så exporterar vi press på andra länders vattentillgångar och bidrar till belastningen av deras resurser, säger Ruth Mathews.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista