Allt fler barn kidnappas och förs ur landet

Antalet barn som förs ut ur eller in i landet mot den ena förälderns vilja ökar. I Sverige handlar det enligt UD om 91 barn bara i år. På fredagen ordnade UD ett möte med inbjudna ministrar från bland annat Tunisien, Lettland, Turkiet, Malta och Algeriet för att diskutera frågan.

– Vi diskuterar hur man i samband med skilsmässor som går över gränserna kan säkerställa att båda föräldrarna faktiskt finns kvar för barnet, säger utrikesminister Laila Freivalds.

På utrikesdepartementet arbetar fyra personer heltid med ärenden som gäller bortförda barn. Antalet fall har ökat kraftigt de senaste åren. Totalt har 91 nya fall tillkommit bara i år.

Hon fick sina barn kidnappade
De aktuella länderna är bland annat Tunisien, Libanon, Marocko, USA, Tyskland och Polen.

Laila Möller bor på Ekerö utanför Stockholm och har delad vårdnad om sina två barn på 7 och 9 år. Den 27 december skulle hon hämta barnen på fritids efter att de varit hos sin irakiska pappa under julledigheten.

Men barnen dök aldrig upp och Laila Möller är säker på att han fört dem ur landet.

– Samma dag som jag skulle få dem tillbaka förstod jag att någonting var fel Han hade hotat med att kidnappa dem redan tidigare. Då hade bomben slagit ner, säger hon.

Haagkonventionen underlättar
Det kan vara svårt att få tillbaka sitt barn till Sverige. Situationen är något bättre om barnet förts till ett land som undertecknat Haagkonventionen, där det finns ett avtal.

Det är särskilt svårt att hantera barn som tros ha försvunnit till arabiska länder, enligt utrikesminister Laila Freivalds.

– De länderna har inte riktigt byggt upp vare sig en förståelse eller rutiner och myndigheter som aktivt medverkar i de här situationerna, så vi har en lång väg kvar att gå här, säger hon.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se 

Christer Engqvist, P4 Extra
christer.engqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".