Tuffare för vandrare.

Torrare väder gör det svårare att vandra och vistas i fjällen

2:28 min

Klimatförändringar kan påverka förutsättningarna att vistas på kalfjället. Under 2018 var det ett stort problem med torka i bland annat Vindelfjällen, genom vilka bland annat Kungsleden går.

– 2018 var det extremt varmt. Och då var det uttorkat i bäckarna uppe på fjället så folk hittade inte vatten, säger fjällguiden Ethel Åberg.

Och det är inte självklart att det kommer vara lätt att hitta vatten i fjällen i framtiden. För i framtiden kan somrarna i fjälltrakterna bli både varmare och torrare.

– Under vissa år kommer man säkert att ha torra förhållande och framförallt lite mer högtrycksbetonat väder och då inte så mycket nederbörd och då kan det mycket väl bli vanligare med torrare episoder, säger Erik Kjellström som är klimatforskare på SMHI.

Det varma vädret har varit tufft för fjällvandrarna i år, berättar naturguiden Ethel Åberg.

– Vissa har fått vända, man har inte hittat vatten som annars har funnit i bäckar och små rännilar, säger Ethel Åberg.

Vid Abisko naturvetenskapliga station i Norrbotten forskar man på hur klimatförändringar påverkar polarmiljön. Och där ser man att vädret i fjällen riskerar att bli allt mer extremt.

– Våra vädermönster kommer bli mycket mindre stabila och de extrema väderhändelserna kommer både att bli fler och vara längre, säger projektkoordinator Keith Larsson.

Förra årets torka var extrem och förvånade även forskaren Keith Larsson som arbetade på fjällen och upptäckte att flera fjällbäckar var uttorkade.

– Det var chockerande!

För fjällvandrare kommer det bli problem om man inte hittar vatten i fjällen, som man kan dricka ur. För normalt brukar man inte behöva ta med sig vatten på fjället, utan det räcker med en kopp. Men det kunde forskaren Keith Larsson inte göra förra året.

– Jag insåg då att jag måste börja bära med mig vatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista