Mississippi

Rekordstor räd mot papperslösa i USA

1:29 min

I Mississippi gjordes under onsdagen det kanske största tillslaget någonsin mot papperslösa i en enskild delstat. 680 personer greps, de flesta latinamerikaner.

– Det är klart att det är besvärliga bilder just en sån här dag, säger anonyma källor inom Trumpadministrationen till New York Times, apropå att räderna genomfördes samma dag som presidenten besökte både Dayton och El Paso, där helgens masskjutningar ägde rum.

I El Paso tycks ju dådet, som nu utreds som terroristbrott, ha varit direkt motiverat av hat mot just latinamerikaner.

Bilderna från räderna visar män och kvinnor som i handfängsel sätts på bussar för vidarebefordran till migrantförvar, eller direkt till USA:s södra gräns.

Många av deras barn, födda i USA och därmed amerikanska medborgare, ses på bilderna stå och gråta när den ena eller båda deras föräldrar förs i väg.

Insatsen ska under många månader ha varit planerad just till i går, långt innan El Paso-morden, som tillsammans med dem i Dayton, skakat om USA.

600 anställda inom den amerikanska immigrationsmyndigheten hade flugits in från olika håll för att genomföra räderna på kycklingfabriker i Mississippi, där hårda och ibland farliga slakt- och styckjobb mestadels görs av latinos, med eller utan arbetstillst ånd.

De 600 grep 680 fabriksarbetare, det är fler under en enda dags insats på över tio år, och helt i linje med president Trumps politiska löften.

Trump sa i juni att miljoner latinamerikaner utan rätt papper ska deporteras från USA.

Några av fabrikerna som genomsöktes tillhör de politiskt inflytelserika industribröderna Koch, som i åratal gett miljontals dollar till republikaner på flera nivåer.

Å ena sidan välkomnar republikanska företagsledare Trumps skärpning av åtgärder mot dem uppemot elva miljoner som vistas utan tillstånd i USA, å andra sidan leder räder som gårdagens till akut arbetskraftsbrist i deras fabriker, ett dilemma som även drabbar stora delar av jordbrukssektorn, där säsongsanställda nästan uteslutande kommer från Latinamerika.