Misshandeln i Stockholm

I dag kommer domen mot Asap Rocky

2:21 min

Klockan 14 i dag kommer domen mot den amerikanske rapstjärnan Asap Rocky och ytterligare två män, misstänkta för misshandel tidigare i somras.

Asap Rocky var i Stockholm för en festivalspelning, men efter den häktades han tillsammans med ytterligare två män i hans sällskap, misstänkta för misshandel.

Målsäganden, en 19-årig man, berättade i rätten hur han blivit slagen i huvudet med en flaska och sedan misshandlats efter att han slängts på marken. Åklagaren Daniel Sunesson menar att de tre männen gjort detta tillsammans och i samförstånd och yrkade på fängelse i sex månader:

– Det är ett för högt straffvärde för att döma till t ex villkorlig dom och samhällstjänst, sa Daniel Suneson i rätten.

Försvaret säger att Asap Rocky och de andra handlat i nödvärn, då målsäganden och en vän varit hotfulla, följt efter dem och trakasserat dem. De menar att ingen flaska använts och att de tre är oskyldiga till brott. Slobodan Jovicic är Asap Rockys advokat:

– Det finns ingen som helst grund att kunna anse att den här gärningsbeskrivning håller, säger han.

På plats i tingsrätten fanns anhöriga till de åtalade, fans till Asap Rocky och så hade USA:s president Donald Trump skickat en gisslansexpert. För det här är ett fall som engagerat många, stora artister har hotat att bojkotta Sverige och så president Donald Trump själv, som kontaktat statsminister Stefan Löfvén för att få honom att agera.

– Att få hem amerikaner fångade i utlandet är ett prioriterat ärende för Trumpadministrationen, oavsett om det är som gisslan eller som i det här fallet", sa sändebudet Robert O’Brien efter rättegången.

Han sa också att presidenten ansåg att de åtalade inte skulle blivit fängslade med tanke på att de trakasserades av målsäganden:

– Presidenten är väldigt nöjd över att de är hemma igen, säger han.
 
Nu är det alltså upp till Stockholms tingsrätt att bedöma om Asap Rocky och de andra två männen handlade i nödvärn, om våldet i så fall var befogat och om det användes en flaska. Domen kommer klockan 14 i dag, onsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista