EU-kommissionen

Sveriges kandidat till EU-kommissionär: Ylva Johansson

2:14 min

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) blir Sveriges kandidat till EU-kommissionen. Det meddelade statsminister Stefan Löfven (S) idag. Och en rörd med glad minister berättade varför hon accepterat erbjudandet.

– Jag har älskat att vara arbetsmarknadsminister i Stefans regering. Det har varit fem jätteroliga år, men det är också jättekul att gå vidare och jag känner mig redo för att ta på mig ett nytt ansvar, inom EU, och jag känner mig också redo att ta på mig ett helt nytt område om det skulle så vara, och spela på den position där jag kan göra mest nytta, säger Ylva Johansson.

Ännu en gång, den sjätte i ordningen utser alltså Sverige en kvinna som kandidat till EU-kommissionen. Den första var Anita Gradin (S) som satt en mandatperiod, sedan Margot Wallström (S) som satt två mandatperioder och nu senast Cecilia Malmström (L) som också hon suttit två perioder.

Att Sverige försöker få en portfölj som bland annat innehåller arbetsmarknadsfrågor verkar troligt, eftersom en minister från det politikområdet utsetts. Men det är långt ifrån självklart att det blir så enligt Stefan Löfven.

Stefan Löfven har informerat oppositionen om sitt val av kandidat till EU-kommissionen, men det har inte skett i form av diskussioner, konstaterar moderatledaren Ulf Kristersson i ett pressmeddelande. Han tycker också att valet av Ylva Johansson riskerar att ge Sverige en mindre betydelsefull portfölj i kommissionen.

– Ylva Johansson är en erfaren politiker. Men hennes egen politiska profil och regeringens tydliga prioritering av ”den sociala pelaren” innebär en betydande risk för att Sverige framöver kommer få en mer marginell roll i EU. Det vore dåligt både för EU och för Sverige, skriver Ulf Kristersson i pressmeddelandet.

Nu väntar fortsatta förhandlingar i Bryssel med kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen, om innehållet i den svenska portföljen. Efter att Europaparlamentet gett sitt godkännande tillträder de nya kommissionärerna den 1 november. Vem som efterträder Ylva Johansson som arbetsmarknadsminister och när det sker bad Stefan Löfven att få återkomma till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista