Italiens Contes manar Salvini till sans

2:15 min

Italien svävar i osäkerhet efter en förvånande regeringskris, sedan ena regeringspartiets ledare har efterlyst ett nyval.

Vice premiärminister Matteo Salvini som leder det ena regeringspartiet högerpopulistiska Lega meddelade under torsdagskvällen att han vill ha nyval efter en stor konflikt med det andra regeringspartiet, antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen.

Italiens partiobundne premiärminister Guiseppe Conte manar dock sin regering till sans och ansvar.

– Det är inte inrikesministerns uppgift att sammankalla parlamentet, sa en sammanbiten premiärminister Guiseppe Conte igår till pressen.

– Det är inte hans uppgift att bestämma när det är regeringskris.

Det var i onsdags som storbråk utbröt mellan de två regeringspartierna högerpopulistiska Lega och antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen.

Lega lyckades då i parlamentet få igenom finansieringen av en snabbtågslinje, med hjälp av oppositionen.

Femstjärnerörelsen är helt emot den här satsningen som är planerad att gå mellan Lyon i Frankrike och Turin i Italien.

Efter omröstningen begav sig Legas ledare Matteo Salvini till premiärminister Conte och begärde en ombildning av regeringen, för att provocera fram ett nyval.

Lega har just nu opinionen med sig och Salvini räknar med att ett nyval skulle ge ökad makt i det italienska parlamentet.

Guiseppe Conte är inte glad över den uppkomna krisen och manar Matteo Salvini att lösa krisen istället för att önska nyval.

Den bollen kastade Salvini dock direkt tillbaka och insinuerade att det är lättja som ligger bakom Contes ovilja att utlysa nyval.

– Käre premiärminister, inte vill du väl sammankalla parlamentet i samband med semestrarna. Stackars parlamentsledamöter. Men ledamöterna från Lega däremot, de är redo att dyka upp i parlamentet hela veckan- även på söndag om så skulle behövas, sa Salvini vid ett väljarmöte.

– Jag ber nu italienarna om förtroende att uträtta det vi lovat. Fullt ut och utan en massa problem, sa Matteo Salvini senare inför ett samlat pressuppbåd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista