Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Drastisk minskning av fisket inom EU

Under tisdagen väntas EU-kommissionen fatta drastiska beslut för att få ned utfiskningen i unionens vatten. Det ska bland annat uppnås genom bidrag för dem som skrotar fiskefartyg och genom kommande minskningar av kvoter. Men frågan är känslig på flera håll och kommissionärernas närmaste medarbetare har inte kunnat enas på alla punkter, erfar Ekot.
Drastiska ord kommer att utdelas vid fiskerikommissionär Frans Fischlers presskonferens senare under tisdagen. För hårda åtgärder väntar yrkesfiskarna, i vad som närmast kan betecknas som ett desperat försök att rädda återväxten av fiskarter, som hotas av utrotning. Långtgående förslag om nedskärningar Fischler väntas föreslå att fiskeflottan i unionen ska sänkas med ungefär 40 procent. Därför kommer ytterligare bidrag för skrotning av fiskefartyg, upp till ungefär 20 procent. Vidare förbjuds yrkesfiskare att vara ute för länge. Allt för att få ner fångsterna, minskningarna kommer att ligga på mellan 30 och 60 procent, det är olika siffror för olika fisksorter. Oening EU-kommission Men det här är mycket kontroversiella förslag i medlemsländer som Spanien och Frankrike där fisket är viktigt. Det är också betecknande att kommissionärernas närmaste medarbetare för ovanlighetens skull inte kunde enas vid kommissionens förmöte under måndagen. Spansk kommissionär i blåsväder Frågan har också föregåtts av ovanligt mycket mygel. Vissa EU-parlamentariker har till och med krävt att en av Spaniens kommissionärer, Loyola de Palacio, ska avgå eftersom hon misstänks för att ha varit springflicka åt den spanska regeringen. Om det är riktigt är det en mycket allvarlig försyndelse för en kommissionär som alltid har att se till hela EU:s intressen. Nu har unionens mötesverksamhet varit henne nådig. Det är en händelse som ser ut som en tanke att hon under tisdagen är i Moskva vid EU:s toppmöte med Ryssland, och slipper sitta med vid det möte som kommer att dela ut ett dråpslag till bland annat hennes hemland Spanien.
Willy Silberstein, SR:s korrespondent i Bryssel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".