Stockholm

Oro för ökat våld när gängtoppar släpps

2:00 min

Stockholm sticker ut när det gäller antalet dödliga skjutningar hittills i år och polisen befarar att våldet kan trappas upp ytterligare när fem ledande gängmedlemmar släpps till hösten.

Frida Nordlöf, gruppchef vid Järvapolisen, är orolig över att dessa personer ska falla tillbaka i samma våldsbeteende som tidigare.

– Under tiden som de här personerna har suttit inne, har det ju hänt väldigt mycket på gatan, olika konflikter och nätverk. Lojaliteter har ändrats och förutom att kanske någon till dem har fått press på sig att hämnas dem, så kan ju de också känna press på sig av en bror som har blivit ihjälskjuten medan de har suttit inne. Även om de vill ändra ett kriminellt liv så kan det vara väldigt stor press på att de förväntas göra någonting när de kommer ut.

Hittills i år har över 180 skjutningar rapporterats i landet varav 26 lett till dödsfall. Stockholm toppar statistiken med hittills minst 11 dödsskjutningar. Järvaområdet i nordvästra Stockholm har särskilt drabbats av det dödliga våldet efter en stor konflikt som pågått i flera år mellan två rivaliserande kriminella nätverk.

Nästan alla personer från Järva som fängslats kopplat till grova våldsbrott är på något sätt länkade till de här konflikterna, säger Frida Nordlöf. Men hon känner oro för fler än de fem personerna som ska släppas.

– Även om de större konflikterna är under kontroll från vår sida så begår de brott däremellan också. Om rån, eller narkotika och liknande. Där kan vi ju se att det är kanske trettio personer som in och ut hela tiden påverkar ett områdes välmående.

Polisens arbete är svårt. Nya och fler aktörer och nätverk passar på att etablera sig där polisen lagfört andra. Och nätverkens krav på vedergällningar skapar nya kriminella, säger Frida Nordlöf.

– Det är ju många som uttrycker sig att det här är någon slags självsanering och till slut så har de tagit livet av varandra. Men så ser det ju inte ut, utan i varje dödsskjutning så föds det nya mördare, det tillkommer ett tiotal personer som ansluter till konflikten och som vill hämnas eller som får press på sig att hämnas. Vi ser ju inte att det här tar slut, utan de nätverken fylls på och det tillkommer hela tiden nya aktörer, säger hon.

– Familjemedlemmar, det kan ju vara helt ostraffade personer som får press på sig av aktörer i de här nätverken att hämnas. Då pratar vi om bröder som inte har förekommit i de här konfliktkartorna överhuvudtaget, som här helostraffade. Och just det här att pressen och förväntningar av vad som släkting förväntas göra, jag tror att den är väldigt stor, säger hon.

Frida Nordlöf känner visserligen oro inför hösten, men hon är ändå hoppfull. Samhället har satsat stora resurser på att de som snart släpps ska kunna återanpassas, säger hon.

– Polisen har svårt att tvångsskydda personer. Även om vi tänker att "Ja, de här är risk att skadas". Om de inte vill bli skyddade och inte samverka med oss, ja då är det svårt för oss att skydda dem. Nu har ju de suttit ett tag och får hjälp av Kriminalvården och vi kontaktade där avhopparverksamhet, vi kontaktade och man gör allt för att de ska få en så bra övergång till samhället som möjligt.

– Och vi ser ju att många är motiverade. Det är nästan så att de har nått botten. Och när man kommer ut från Kriminalvården så är man oftast ren, man har anpassat dygnen till vettiga tider och man har inte haft kontakt med sina tidigare kontakter och kriminella vänner på väldigt lång tid. Det finns ju goda förhoppningar att just då få in dem i ett annat beteende, i utbildning, i jobb, säger Frida Nordlöf vid polisen i Järva i nordvästra Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista