Ny telelag ska minska domstolsprocesser

Just nu pågår en översyn av den svenska telelagen. En lag som trots att den inte har speciellt många år på nacken redan anses omodern. Utvecklingen har gått fort och många kniviga frågor har fått avgöras i domstol. Nu hoppas Post- och Telestyrelsens generaldirektör Nils-Gunnar Billinger att den nya lagen ger myndigheten tydliga regler så att dess beslut inte ifrågasätts så ofta som idag.
Just nu tvistar alla de tre stora mobilteleoperatörerna, Telia, Tele2 och Vodafone med PTS i olika domstolar. Det handlar i de flesta fall om vilket pris de skall tillåtas att ta ut för att låta mobilsamtal gå från den ena teleoperatörens kund till en kund hos den andre teleoperatören, så kallad samtrafik. Men också om hur andra lagar och EU-direktiv skall tolkas. Meste antagonisten är Telia, och mellan PTS och Telia, som är landets största teleoperatör, är klyftan djup idag. Operatörerna vill att marknaden ska styra Men det är inte bara på Telia som PTS beslut kan väcka ont blod. Även Vodafone och Tele2 tycker att PTS lägger sig i för mycket och den vanligaste ståndpunkten från de tre stora mobiloperatörerna är att staten skall hålla fingrarna borta och låta marknaden sköta sig själv i större utsträckning. Bolagen ska sluta avtal med varandra på affärsmässiga villkor på en marknad där det råder fri konkurrens, anser de. PTS vill ha tydligare lagstiftning Men det tror inte Nils-Gunnar Billinger är lösningen. Snarare bör telelagen göras än tydligare så att alla parter vet vad de har att rätta sig efter. När den lag som nu finns stiftades litade man alltför mycket på parternas goda vilja. Det är nu tio år sen Post- och Telestyrelsen bildades. Myndigheten var tidigare en del av Telia, som då hette Televerket. Sedan dess har PTS fått allt vassare tänder och en allt viktigare roll. I framtiden vill Nils-Gunnar Billinger att rollen ska bli ännu viktigare och bland annat kan han tänka sig att Post- och Telestyrelsen tar över konkurrensfrågorna på teleområdet från konkurrensverket.
Thorbjörn Carlsson, Ekonomiekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".