FÖRSVARSSAMARBETE

Moderaterna välkomnar militärt samarbete

1:19 min

Moderaternas Beatrice Ask är positiv till att Sverige ska gå med i den franske presidenten Macrons försvarssamarbete.

Moderaten Beatrice Ask är ordförande i Försvarsutskottet i Riksdagen och har under året drivit på i frågan, och är positiv till att försvarsminister Peter Hultqvist (S) nu hoppas på svenskt medlemskap.

– Äntligen får jag väl säga, därför att vi har från moderat sida frågat efter regeringens inställning hela våren. Tio andra länder är med, det behövs ett samarbete. det är klart att Sverige kan inte sitta på åskådarläktaren, säger Beatrice Ask.

Vänsterpartiet däremot är motståndare till att Sverige går med i det franska försvarssamarbetet.

Enligt Hanna Gunnarsson, som är Vänsterpartiets försvarspolitiska talesperson, det är viktigt att Sverige behåller sin alliansfrihet, och hon säger att det inte ökade militära insatser som behövs vid EU:s gränser.

– Terrorismen löser vi inte med bara militära medel, utan vi måste arbeta på många olika sätt. Vi måste arbeta med att bygga demokrati och se till att ungdomar och barn får gå i skola och att det finns sjukvård och möjlighet för människor att försörja sig. Och jag ser att det hör ihop, och hellre än att Sverige går in i samarbeten som rör frågorna om att bygga demokrati och se till att det finns utbildning, än att vi lägger tid och kraft och pengar på att gå in i fler militära samarbeten, för jag tror inte det som är lösningen, säger Hanna Gunnarsson (V).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista