Moskéattacken i Norge

Övermannade gärningsmannen – hyllas

2:30 min

Den 21-årige man som greps efter att ha skjutit i en moské utanför Oslo i går, hade enligt norsk polis uttryckt högerextrema åsikter på olika nätforum.

Han misstänks för försök till terrorbrott. Samtidigt hyllas i Norge de båda äldre män, som i moskén höll fast mannen tills polisen kom.

Mohamed Rafiq och Mohamed Iqbal, båda mellan 65 och 70 år, övermannade i går 21-åringen, som utklädd i uniform kommit in och börjat skjuta i moskén al Noor i Baerum utanför Oslo.

Polisen säger i dag att de båda männens snabba och modiga agerande stoppade värre konsekvenser.

– Det är ingen tvivel om att enskilda personers snabba agerande innan polisen kom, stoppade gärningsmannen och hindrade ytterligare konsekvenser. Det är inte ofarligt att ingripa i en sån situation med vapen. De här personerna har visat stort mod, sa Rune Skjold på Oslopolisen.

I moskén hann 21-åringen skjuta flera skott, innan männen lyckades hejda honom. Efteråt fann polisen flera vapen.

På polisens presskonferens i Oslo i dag, kom det fram att 21-åringen på olika sajter ska ha uttryckt högerextrema och invandrarfientliga åsikter, och hyllat Norges nazistiske regeringschef under den tyska ockupationen, Quisling.

Dessutom ska han ha berömt flera högextrema terrordåd, till exempel det i mars i Christchurch. Enigt polisen ville 21-åringen skapa fruktan, och därför misstänks han för försök till terrorbrott.

– Han ville skapa fruktan. Vi rubricerar det inte som terrorhandling, men som försök till terrorbrott, sa Rune Skjold

Många människor har varit oroliga efter dådet som skedde just som den muslimska högtiden Eid firas. Polisen har förstärkt skyddet kring moskéerna i Norge.

I morgon hålls häktningsförhandling mot den misstänkte 21-åringen. Han är inte tidigare straffad, men känd av polisen.

Utöver terrordådet misstänks han nu också för mord på sin 17-åriga styvsyster, som hittades död i en lägenhet i närheten. Men Oslo-polisen vill inte kommentera om det dådet har med attacken i moskén att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista