Epidemin i Kongo-Kinshasa

Nya ebolamediciner räddar många liv

1:47 min

Två av de fyra mediciner mot ebola som nu testas i Kongo-Kinshasa har visat sig så effektiva på att rädda liv att en vetenskaplig studie avslutas i förtid.

Nu ska alla ebolapatienter som söker vård få de nya läkemedlen som verkar kunna bota de flesta sjuka.

– Vi har nu behandling som kan förbättra överlevnaden hos ebolasjuka, säger Anthony Fauci, chef för USA:s smittskyddsmyndighet NIAID.

Den amerikanska myndigheten har betalt en vetenskaplig studie på fyra olika mediciner under den pågående ebolaepidemin i Kongo-Kinshasa, men har nu fattat beslut tillsammans med WHO och kongolesiska myndigheter att avbryta studien och bara ge sjuka två av medicinerna som är så mycket mer effektiva än övriga.

De heter mAb114 och REGN-EB3 och innehåller antikroppar mot ebolaviruset som bland annat hittats hos tidigare ebolaöverlevare. För ebolapatienter med låga virusnivåer i blodet, där kan nio av tio räddas med läkemedlen.

Planen är nu att alla ebolasjuka i Kongo-Kinshasa där hittills 2800 smittats och nära 1900 dött ska få medicinerna.

– Det här har gett oss ett nytt verktyg i lådan mot sjukdomen, men stoppar inte epidemin, varnar WHOs akutchef Michael Ryan

Trots genombrottet med läkemedel mot blödarfebern och trots ett effektivt ebolavaccin, så är slaget inte vunnet än. Det gäller nu också att vinna lokalbefolkningens förtroende i det inbördeskrigsdrabbade östra Kongo-Kinshasa så att gerillaattackerna på vårdpersonal upphör och folk söker vård i tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista