Primärval

Troligt maktskifte i Argentina – börsen störtdök

2:26 min

I primärvalet vann utmanaren Alberto Fernandez mot sittande president Mauricio Macri.

Andrés Rivarola, föreståndare för Latinamerikainstitutet på Stockholms universitet, tror att marknaden är rädd för de reformer som Fernandez kan genomföra.

– Det finns en stark misstro mot ett regeringsskifte i Argentina. Man är rädd för att det ska finnas restriktioner i valutahandeln, speciellt dollarn. Det här är saker man vet har gjorts tidigare i Argentina, och man är rädd att det kan hända igen, säger Andrés Rivarola.

Söndagens primärval i Argentina blev ett svidande nederlag för sittande president Mauricio Macri. Utmanaren, Alberto Fernandez, vann med 47 procent av rösterna, mot Macris 33.

Efter beskedet så rasade landets börsindex med över 30 procent, och peson tappade 15 procent av sitt värde mot dollarn.

Fernandez vicepresidentkandidat är den tidigare presidenten Cristina Kirchner. Andrés Rivarola tror att marknaden är rädd för en upprepning av den politik som fördes under hennes tid vid makten.

– Du kunde inte sälja, handla med dollar, eller köpa produkter utomlands utan att få vissa tillstånd och så vidare. Argentina har ett mycket starkt minne av den här typen av regleringar, så rädslan finns, och minnet av det här finns där väldigt djupt rotat, säger han.

En annan orosfaktor är hur Fernandez kommer att hantera det lån på 57 miljarder dollar som Argentina fått av Internationella valutafonden, IMF.

– Han säger att lånet ska respekteras. Men inte till priset att man förhandlar bort den välfärdsmodell som finns kvar i Argentina. Det är det där men som ger ovisshet.

Söndagens primärval var en fingervisning om hur det kan gå i presidentvalet i slutet av oktober, tror Andrés Rivarola. Han ser att det finns ett utbrett missnöje mot politiken som har förts av president Macri.

– Macri gick till val på att Argentina skulle få det mycket bättre. Stora vallöften som inte har infriats, tvärtom. Fattigdomen har ökat. Det är väldigt troligt att det blir regeringsskifte i Argentina, säger Andrés Rivarola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista