Går mot rekorddåligt val

Norska socialdemokraterna tappar – uppåt för norska C

1:43 min

Även invandringskritiska Fremskrittspartiet tappar väljare.

I Norge ser socialdemokraterna ut att göra ett rekorddåligt val den 9 september, i lokal- och regionalvalet. Samtidigt går Senterpartiet kraftigt framåt.

Senterpartiets partiledare Trygve Slagsvold Vedum säger att hans parti aldrig har fått bättre opinionsmätningar.

– Grunden för att Senterpartiet går så mycket fram är att regeringen har en väldig tro på centralisering och att skapa större enheter, medan vi har varit upptagna av att ordna polis och andra grundläggande tjänster både på stora och små platser.

Kampen mot centralisering av samhällstjänster har varit Senterpartiets framgångsfråga de senaste åren. I en färsk mätning från norska TV2 får partiet stöd på hela 16 procent, nästan en fördubbling jämfört med valresultatet 2015.

Samtidigt har de norska socialdemokraterna i Arbeiderpartiet tappat 10 procentenheter jämfört med förra valet till kommuner och fylken, alltså de norska regionerna. Enligt den senaste mätningen ligger Arbeiderpartiet på 23 procent inför valet om knappt fyra veckor. Om det blir valresultatet blir det sämsta lokalvalet någonsin för de norska socialdemokraterna.

Även invandringskritiska Fremskrittspartiet tappar väljare och är nu nere på drygt 6 procent. Det indikerar att partiet kan göra sitt sämsta val sedan början av 1980-talet.

Stora sakfrågor inför lokalvalet är de omtvistade bompengarna, alltså vägavgifter, och även de pågående sammanslagningarna av kommuner och fylken.

Norges två nordligaste fylken är på väg att slås ihop, trots kraftigt lokalt motstånd. Detta är ett skäl till att centraliseringsmotståndarna i Senterpartiet enligt en mätning i somras har seglat upp som största parti i Nordnorge. Det gläder partiledaren Trygve Slagsvold Vedum.

– Det är så som politik ska vara! Vi har andra svar, och så har folk pekat på oss. Sedan får vi se om det blir så även i valet.

Även inför valet till Stortinget för två år sedan låg Senterpartiet väldigt högt i opinionsmätningar, men valresultatet landade betydligt lägre, på drygt 10 procent.

Vad ska ni göra nu för att behålla de här väldigt bra siffrorna fram till valdagen?

– Vi ska bara säga det vi menar, att vi ska utveckla hela Norge och ha de grundläggande tjänsterna nära folk. Sedan är det många tusen lokala senterpartister som diskuterar och möter folk, dricker kaffe och mobiliserar lokalt. Sedan får vi väljarnas dom den 9 september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista