Kd-ledaren: M inte på föräldrarnas sida

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund går till hårt angrepp på moderaternas nya förslag om gratis förskola för alla barn från tre års ålder. Hägglund sa i Ekots lördagsintervju att moderaterna bara är ute efter att förändra bilden av sitt parti och att de inte står på föräldrarnas sida i familjepolitiken.

Hägglund ogillar också moderaternas  nya syn på föräldraledigheten, som innebär en ökad statlig styrning för att fler pappor ska stanna hemma med sina barn.  

– Kvotering och tvångsmässig fördelning av föräldraförsäkring är ett ingrepp som jag inte tycker att vi politiker ska göra vare sig vi gör det genom lagstiftningsmedel som socialdemokraterna eller genom bonussystem som andra partier vill. Föräldrarna kan faktiskt välja själva. Det är fria intelligenta individer som får välja väldigt mycket själva varför skulle man inte få välja på barnomsorgsområdet. 

Moderaterna har ju också föreslagit gratis förskola för alla barn från tre års ålder och när socialdemokraterna införde maxtaxa rasade ni och kallade det för socialism. Men maxtaxa var väl en västanfläkt jämfört med den här politiken? 

– Det här är väl ett sätt för moderaterna att förändra bilden av det egna partiet. Jag vill att bilden av kristdemokraterna ska vara att vi är ett parti som står på föräldrarnas sida. 

Gör inte moderaterna det i det här fallet? 

– Jag tycker inte att de gör det i det här avseendet. Jag tycker att man går ytterligare ett steg på vägen mot politikerstyrning när vi behöver mer av föräldraansvar. Föräldrarna måste få tillgång till de verktyg som gör att de själva kan avgöra hur barnen ska tas om hand. Inte för sakens skull utan just för att jag tror att barn är olika och behöver tas om hand på olika sätt.  Jag som politiker vet inte bäst å varje förälders vägnar utan det vet föräldrarna själva. 

Göran Hägglund tar också starkt avstånd från kraven på att homosexuella ska få gifta sig i kyrkan. Han tror att en lösning på den konflikten kan vara att ta ifrån kyrkan rätten att viga och överlåta den på staten i stället. 

– Det är möjligt att vi kommer dithän att det blir en konflikt mellan lagstiftningen och det som de religiösa samfunden vill förmedla. Då kan man behöva aktualisera den frågan.  

Skulle det vara ett bra sätt att lösa den här frågan? 

– Det kan vara ett sätt att lösa den konflikten. Det vore naturligtvis orimligt om vi fick en lagstiftning i Sverige som gjorde klart att äktenskap också kan vara någonting för personer av samma kön och man skulle tvinga samfunden att viga människor av samma kön. Då gissar jag att de flesta samfunden själva skulle säga att det här vill vi inte vara med om utan vi vill att vi ska kunna välsigna personer av olika kön. 

Margit Silberstein
margit silberstein@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".