Journalistmord

Flest journalister mördade i Mexiko

1:50 min

I år har tio journalister mördats i Mexiko, som är ett av världens farligaste länder för journalister. Sedan år 2000 har 130 journalister mördats.

I Mexiko riskerar journalister sina liv när de publicerar artiklar som rör den organiserade brottsligheten men också lokalpolitik i landet.

– Det här var kartellen som tvingade bort mig, säger journalisten Omar Bello Pineda.

På sin telefon visar Omar ett videoklipp på Facebook som visar hur en kartell från Omars hemstad Zihuatanejo i delstaten Guerrero skjuter mot en rivaliserande kartell i skogen. Bello Pineda flydde från sin hemstad till Mexico City för två år sen. Då hade han blivit kidnappad tre gånger på grund av sin rapportering.

– De ämnen som var känsligast var narkotikahandel och politiken, säger Bello Pineda.

– Det är en katastrof, säger Jan-Albert Hootsen. Han är talesperson i Mexiko för den amerikanska organisationen CPJ, kommittén för att skydda journalister.

– I vissa områden i Mexiko så är gränsen mellan vad som är organiserad brottslighet och vad som lokal politik så suddig så att är svårt att skilja dom åt, säger Jan-Albert Hootsen.

Enligt CPJ är Mexiko det landet i världen där flest journalister mördats i år: 10 journalister under 2019. I fyra av fallen har CPJ fått bekräftat att motivet varit deras arbete. Nästan inga fall leder till att någon döms för brotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista