Venezuelas president Hugo Chavez var nöjd efter att ha stoppat frihandelsplanerna.

Panamerikanska toppmötet sprack

Nord- och Sydamerika är för närvarande inte beredda att bilda ett gemensamt frihandelsområde. Det står klart sedan de 34 stats- och regeringscheferna vid det panamerikanska toppmötet i Mar del Plata i Argentina misslyckades med att enas om ett slutdokument.

Toppmötet här i Mar del Plata visade på stora politiska skillnader mellan Nord- och Sydamerika. USA:s president Georg Bush åkte tomhänt vidare till Brasilien på lördagseftermiddagen för att fortsätta sin miniturné i Latinamerika medan övriga ledare satt kvar och diskuterade.

Då hade ett hopplöst förhandlingsläge redan uppstått. Bush hade hoppats på att deltagarländerna skulle kunna närma sig det frihandelsavtal mellan Nord- och Latinamerika samt Karibien som han vill ha igenom. USA menar att en majoritet av nationerna på mötet står bakom förslaget och vill därför att det ska leva vidare.

Motstånd mot USA
Men flera av de stora starka nationerna i syd står inte bakom USA. Toppmötets värd, Argentinas president Nestor Kirchner visade tydligt att USA måste ta bort sina jordbrukssubventioner för att bönderna i Sydamerika ska ha någon chans att konkurrera mot USA om gränserna öppnas helt. Jätten Brasilien är av samma åsikt. Så länge subventionerna finns kvar kommer frihandel inte vara aktuellt.

Venezuelas president Hugo Chavez går ett steg längre och menar att Mar del Plata blev frihandelsavtalets grav oavsett vad USA gör i framtiden.

I Karibien och Centralamerika däremot har USA ett starkt stöd.

Urvattnat dokument
Slutdokumentet från mötet blev väldigt tunt. För att överhuvudtaget kunna sätta punkt sent på lördagskvällen beslutade närvarande ledare att helt enkelt skriva in bägge de motstridiga åsikterna för at visa att de inte kunnat komma överens.

Det stora bestående minnet från helgen blir istället det som skedde utanför konferensrummen. Dels bollgeniet Diego Armando Maradonas och Hugo Chavez gemensamma mäktiga fredliga manifestation mot Bush tillsammans med 40 000 personer. Men också de våldsamheter som ledde till att delar av staden Mar del Plata slogs sönder och ungefär 80 personer greps av polisen.

Claes Aronsson, TT:s medarbetare i Mar del Plata 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".