Planerar biståndspaket

Efter USA – nu vill Israel se fler ambassadflyttar

1:58 min

Israel planerar ett biståndspaket på 137 miljoner kronor för att få fler länder att flytta sina ambassader från Tel Aviv till Jerusalem.

Sedan USA flyttade sin ambassad förra året var den israeliska förhoppningen att fler länder skulle följa efter, men den effekten har uteblivit. Flera länder tycker att det diplomatiska priset är för högt för att flytta sina ambassader till den omtvistade staden, säger Emmanuel Navon, professor i internationella relationer vid Tel Avivs universitet.

– Det är ett steg som en stormakt som USA har råd med, men för mindre länder står för mycket på spel när det gäller deras relationer med arabvärlden, säger Emmanuel Navon som nämner handeln med olja och vapen i regionen.

Risken är att uppröra allierade som står på palestiniernas sida i Israel/Palestina-konflikten och att flytten ses som ett erkännande av Jerusalem som israelisk huvudstad.

Men det finns också vinster, enligt Emmanuel Navon. Dels på hemmaplan för politiker som vill stärka sitt stöd hos vissa väljargrupper, som evangelikala kristna. Men också på ett internationellt plan, att en stärkt relation till Israel i förlängningen kan betyda en förbättrad relation till USA.

Emmanuel Navon nämner Östeuropa och länder som Tjeckien och Rumänien där vissa högt uppsatta politiker sagt sig vilja flytta ambassaderna men inte fått med sig sina regeringar. Tydligt är att ett av Israels mål är att fler länder ska följa det amerikanska exemplet och flytta sina ambassader till den omtvistade staden, men det går trögt.

Den nye utrikesministern Yisrael Katz vill nu rikta in sig på de länder som sagt sig villiga att flytta men vill ha något i utbyte. Hans pressekreterare bekräftar för Ekot att han kommer lägga fram ett förslag om ett paket på 50 miljoner israeliska shekel, motsvarande ungefär 137 miljoner svenska kronor. Pengarna ska, om förslaget går igenom, kunna användas till faktiska flyttkostnader men också till bistånd till de länder som flyttar.

Emmanuel Navon tror att det egentligen är lite som Israel kan göra för att skynda på processen.

– Det är fortfarande upp till länderna att ställa fördelar och nackdelar mot varandra, och se om de vinner på det, säger Emmanuel Navon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista