Extremt ovanligt att amerikaner gör samhällstjänst i Sverige

1:03 min

Idag kommer domen mot Rakim Mayers, mer känd som Asap Rocky. En påföljd som det spekulerats om är samhällstjänst.

Åklagaren Daniel Sunesson yrkade under rättegången på fängelse i sex månader. Men försvaret tillsammans med Rakim Mayers och de två andra män som stod åtalade med honom föreslog istället samhällstjänst.

Om Mayers skulle dömas till samhällstjänst skulle han kunna vara den första amerikan någonsin som får den påföljden i Sverige, det menar Gabriella Boijsen, utredare vid Kriminalvårdens huvudkontor.

– Det är extremt ovanligt att utländska medborgare, bosatta utomlands döms till samhällstjänst i Sverige. Jag känner inte till något fall där en amerikan dömts till samhällstjänst i Sverige, säger Gabriella Boijsen.

Hon berättar att undantagen kan vara någon från Norge eller Danmark som bott på pendlingsavstånd från en svensk stad.

En annan sak som talar emot samhällstjänst som påföljd är att Tingsrätten inte begärt in en så kallad personutredning från Frivården rörande Mayers.

– Det skulle kunna bero på att personen i fråga inte är medborgare i Sverige och inte har någon koppling till Sverige och att man då har ansett att det inte finns någon anledning att inhämta mer information om förutsättningarna för frivårdspåföljd, men det är spekulationer från min sida, säger Gabriella Boijsen.

Enligt Gabriella Boijsen grundar sig antalet timmar samhällstjänst en person döms till på ett fängelsestraff. Ett fängelsestraff översätts i timmar. En månads fängelse blir ungefär 40 timmar samhällstjänst.

– Du kan inte ta en vecka semester och beta av alla 40 timmar på en gång. Tanken är att samhällstjänsten ska utföras under motsvarande tid, i det här fallet en månad, säger Gabriella Boijsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista