Presenterade åtgärder

Regeringen vill skärpa arbetet mot narkotika

1:57 min

Regeringen vill se över postlagen, och brevbärarnas tystnadsplikt. Detta som ett led i narkotikabekämpningen. Det var en av de åtgärder som regeringen presenterade på en pressträff i dag.

– Det finns en bestämmelse i postlagen som inte medger att till exempel en brevbärare som upptäcker ett paket som man misstänker innehåller till exempel droger, kan ringa tullen eller polisen. Vi vill se över det, sa inrikesminister Mikael Damberg.

Mikael Damberg tillsammans med socialminister Lena Hallengren presenterade i dag flera åtgärder för att skärpa arbetet mot narkotikaförsäljning och narkotikaanvändning.

Utöver en översyn av postlagen får Brottsförebyggande rådet, BRÅ, i uppdrag att studera narkotikahandeln. Enligt Mikael Damberg behövs det eftersom liknande studier har 10 år på nacken, och dessutom för att det är en marknad som förändras snabbt. 
 
– Nya droger introduceras i snabb takt. Vi ser att nätet har blivit en helt ny handelsplats än tidigare. Och vi ser också att det finns nya grupper som kanske kommer i kontakt med narkotika, att det verkar som att det blivit mer accepterat med festknarkande. Att nya grupper som inte är fast i ett tungt missbruk, ändå i större utsträckning använder narkotika, säger han.
 
Regeringens strategi mot narkotika, alkohol, dopning, och tobak ska ha ett ökat fokus på narkotika eftersom man inte lyckas minska just narkotikaanvändningen, och polisen får också uppdraget att förstärka sin bekämpning av illegal handel av narkotika.

– Det handlar både om att kunna störa ut öppen narkotikahandel som sker i centrum eller stationsområden som skapar väldigt mycket otrygghet i dag, men som också kan vara en miljö där unga människor dras in i de här kriminella gängen, genom sitt eget missbruk och sen blir försäljare. Så det är en enormt viktig uppgift att polisen tränger tillbaka det.

– Det andra är droghandeln på nätet, att bli ännu duktigare på det. Men också genom internationellt samarbetet se till att vi inte får in så mycket narkotika i Sverige, säger Mikael Damberg.

De får ett tydligare uppdrag, men ni säger inte att de får mer pengar?

– De får ju väldigt mycket mer pengar, både i år och kommande åren, därför vi ska växa med 10 000 fler polisanställda till 2024, och i ramen för den tillväxten finns det resurser menar vi, säger Mikael Damberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista