Asap Rocky får villkorlig dom

2:05 min

Asap Rocky och de två andra män som stått åtalade för misshandel döms till villkorlig dom. Tingsrätten menar att det inte förelegat någon nödvärnssituation.

En av de stora frågorna under rättegången var om de åtalade handlat i självförsvar efter att de konfronterats av den 19-årige målsägande. Tingsrätten menar enligt domen att så inte var fallet.

Tingsrätten bedömer även att det inte finns bevis för att en flaska använts vid misshandeln.

– Den sammantagna bevisbilden i målet har varit komplex. Åklagaren har inte lyckats styrka att målsäganden slagits i bakhuvudet med en flaska eller att han misshandlats med glasflaskor. Det har påverkat bedömningen av allvaret i gärningen säger rättens ordförande, chefsrådmannen Per Lennerbrant i ett pressmeddelande.

Den målsägande 19-åringen får skadestånd för kränkning och sveda och värk, men med ett lägre belopp än de 139 700 kronor han begärt. Målsägande får 10 000 kronor för kränkning och 2 500 kronor för sjukhusvistelse efter misshandeln. Tingsrätten har däremot inte bedömt att målsägande ska ersättas för inkomstbortfall och inte heller för de skärsår målsägande fick på underarmarna eftersom det enligt domen inte går att bevisa att de orsakades av någon av de åtalade.

Enligt Rakim Mayers försvarsadvokat, Slobodan Jovicic, finns ännu inga planer på att överklaga domen.

– Det är ett beslut som bäst tas med huvudet kallt, säger Slobodan Jovicic.

I början av juli var den världskända artisten Asap Rocky i Sverige för att spela på festivalen Smash på Stockholms stadion. Dagen innan hade filmer spridits i bland annat sociala media som visade en konfrontation mellan Asap Rocky med sällskap och två unga män på en gata i centrala Stockholm.

Dagen efter konserten anhölls Asap Rocky, som egentligen heter Rakim Mayers, och två andra män misstänkta för misshandel mot en 19-åring.

Den 25 juli meddelade åklagare Daniel Suneson att Mayers och de två andra männen åtalas för misshandel av normalgraden. Rättegången pågick under tre dagar i den efterföljande veckan och avslutades med att Rakim Mayers och de två andra männen försattes på fri fot. De kunde då återvända hem till USA, efter en månad i svenskt häkte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista