Norge

Het debatt om ”bompengar” i Norge

2:05 min

I Norge kan folklig ilska mot vägavgifter bli en avgörande fråga i det kommande kommunvalet. Oslos starke man uppger för Ekot att han är beredd att riskera makten för "bompengarna".

– Bilen har blivit en helig ko i norsk politik, sa miljöpartisten Une Bastholm under en tidvis hetsig debatt om bompengar under politikerveckan i Arendal.

I decennier har bompengar finansierat norska vägbyggen. Bilister i Norge betalar nu rekordmycket i vägavgifter; 11 miljarder norska kronor under förra året och 13 miljarder i år, enligt en prognos.

I Norges näst största kommun, Bergen, har Nej till bompengar-partiet FNB fått över 20 procent i opinionsmätningar de senaste månaderna. Partiledaren Frode Myrhol säger att den folkliga ilskan mot bompengar i hög grad beror på att så mycket av bilisternas avgifter nu går till kollektivtrafik, inte till vägbyggen.

– När folk ser att 70-90 procent går till annat än vägbyggen, men det är bara bilisterna som ska betala, känner de att de betalar utan att få något igen. Det är det som orsakar uppror, säger Frode Myrhol till Ekot.

Fast inför kommunvalet den 9 september försvaras vägavgifterna av Oslos kommunstyrelseordförande, Raymond Johansen, från socialdemokratiska Arbeiderpartiet. Han menar att avgifterna har gett en betydligt bättre miljö i den norska huvudstaden.

– Vi har nu använt bompengar för att bygga ut kollektivtrafiken och kollektivnätet. Det gör att vi nu har över 50 procent som reser kollektivt till jobbet. Luftkvaliteten är bättre. Vi är nöjda med hur det har verkat.

Men när du och ditt parti går så hårt in för detta, är det inte så att ni faktiskt riskerar makten i Oslo, med tanke på hur många upprörda människor det finns?

– Jo, det är riktigt. Men jag tror på ärlighet. Jag tror att om du röstar på bompartiet får du bompengar. Röstar du på Fremskrittspartiet får du bompengar, röstar du på Høyre får du bompengar, röstar du på Arbeiderpartiet får du bompengar.

– Det finns ingen annan finansieringsmodell på kort sikt. Så jag menar att detta bara handlar om att föra väljarna bakom ljuset, säger Raymond Johansen.

På initiativ av Fremskrittspartiet pågår nu förhandlingar mellan de fyra regeringspartierna om bompengar och infrastruktursatsningar i Norges större städer. Förhandlingarna väntas vara klara vilken dag som helst. Enligt flera bedömare väntas dock mer av en upputsning än en revolution av det norska vägavgift-systemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista