Missat inflationsmål bäddar för fortsatt låga boräntor

1:39 min

Den årliga inflationstakten i Sverige fortsätter att sjunka och landade på 1,5 procent i juli, en halv procentenhet under riksbankens inflationsmål.

Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån idag. Men inflationen under juli månad var ändå något högre än förväntat. Robert Boije är chefsekonom på bolåneinstitutet SBAB.

– Å ena sidan kom inflationen i juli in lite högre än vad riksbanken och marknaden hade räknat med och det är positivt sett till att riksbanken har ett inflationsmål på två procent som man vill uppnå. Samtidigt har inflationen det senaste året kommit in väldigt svagt och fallit under hela året. Det ligger i linje med annan information som tyder på att vi nu är på väg in i ett betydligt svagare konjunkturläge.

Enligt inflationsmåttet KPIF som Riksbanken använder sig av, sjönk alltså den årliga inflationstakten från 1,7 procent i juni till 1,5 procent i juli. Robert Boije tror att den lägre inflationstakten gör att riksbanken kommer justera ner sin prognos för hur snabbt man kan höja räntan de kommande åren.

– Med en betydligt mer uttalad global konjunkturavmattning, som det ändå finns risk för, så finns även möjligheten att riksbanken kanske till och med tvingas sänka reporäntan. Flera andra centralbanker har redan gjort det. Bland annat USAs, Nya Zealands, Indiens och Filippinernas.

Någon som engagerar många är ju bolåneräntorna, hur tror du att det här kan komma att påverka dem?

– Vi har haft väldigt låga bostadsräntor här i flera år, både rörliga och bundna bostadsräntor, och jag tycker att all den här informationen som kommer nu talar för att vi kan förvänta oss fortsatt väldigt låga bostadsräntor under många år framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista