Asap Rockys advokat om domen

1:06 min

Hiphopstjärnan Asap Rocky döms till villkorlig dom för misshandel och måste betala skadestånd till den misshandlade 19-åringen. De två andra männen i rapparens sällskap får samma påföljd. Asap Rockys försvarsadvokat Slobodan Jovicic säger att artisten, som egentligen heter Rakim Mayers, är besviken på tingsrättens dom.

Artisten och två män i 20-årsåldern i hans sällskap stod åtalade efter ett bråk i centrala Stockholm den 30 juni. Alla tre männen döms för misshandel och påföljden blir villkorlig dom.

– Vi är besvikna eftersom vi hoppats på en frikännande dom, säger Asap Rockys försvarsadvokat Slobodan Jovicic på en pressträff i Uppsala.

Han påpekar att det inte är bevisat att Asap Rocky agerat i samförstånd med de övriga och att det inte heller är bevisat att han eller de andra tilltalade använt någon flaska att misshandla personen med.

Jovicic betonar att han eller hans klient aldrig haft någon tvekan gällande det svenska rättssystemet.

- Min klient har aldrig haft något skäl att betvivla att han skulle få en rättvis rättegång. Han och hans team har stått bakom mig. De har aldrig pratat i termer som andra gjort, säger han.

– Domstolen har gjort ett ytterst kompetent jobb. Åklagaren har gjort det han skulle göra.

Jovicic och hans klient har inte beslutat om de ska överklaga den fällande domen eller ej.

– De här diskussionerna gör man inte på fastande mage. Vi måste ha en dom och gå igenom den och titta på den innan vi tar något beslut, säger Jovicic.

Nervös inför domen

Vidare säger han att Rakim Mayers, vilket är Asap Rockys riktiga namn, var nervös inför domen.

– Åklagaren yrkade på sex månaders fängelse så det är klart att han var nervös.

Han tillägger att han ännu inte pratat med Asap Rocky, men att de hörts på sms. På en fråga om Asap Rocky kommer att återvända till Sverige ger han ett tydligt svar.

– Jag är helt säker på att Asap Rocky kommer att komma tillbaka till Sverige.

Rätten enig

Rätten, som var enig, avfärdar försvarets argument om nödvärn och anser det bevisat att de tre männen misshandlat målsäganden med slag och sparkar när han låg ner. Men rätten anser det inte vara bevisat att de tre männen skulle ha slagit målsäganden med en flaska, vilket åklagaren hävdat. Det är heller inte bevisat att Asap Rocky och de andra skulle ha handlat i samförstånd när de hoppade på honom.

– Misshandeln har inte varit så allvarlig att fängelse varit aktuellt i första hand. Därför stannar påföljden vid villkorlig dom, säger rättens ordförande Per Lennerbrant vid en pressträff.

Till en villkorlig dom brukar vanligtvis också höra ett bötesstraff, förklarar Lennerbrant, men eftersom de åtalade varit frihetsberövade i en månad stannar påföljden vid villkorlig dom.

Får skadestånd

Målsäganden får 12 500 kronor i skadestånd för kränkning, sveda och värk – ett lägre belopp än han begärt, enligt tingsrätten.

Åklagare Daniel Suneson yrkade på att alla tre skulle dömas till sex månaders fängelse. Männens försvarare hävdade däremot att deras klienter agerat i nödvärn och att de inte har gjort sig skyldiga till misshandel.

Asap Rocky släpptes på fri fot och lämnade Sverige för snart två veckor sedan efter den sista förhandlingsdagen i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Han hade då suttit i drygt en månad i Kronobergshäktet i Stockholm, och flög samma kväll hem till USA. I söndags gjorde han sitt första scenframträdande efter frisläppandet, när han spelade på Real Street Festival i Kalifornien. Han kommenterade då tiden i häktet.

– Jag vill bara säga att det jag var med om var galet. Ni kan inte ens förstå hur glad jag är över att vara här. Det var en otäck upplevelse, sade han enligt radiostationen KRRL.

Artisten uppmanade också sina fans att be för honom.

– Förhoppningsvis, med Guds dom, är jag inte skyldig, sade han enligt KRRL.

Asap Rocky ska enligt sin turnéplan återvända till Norden redan denna vecka – på fredag ska han spela på Blockfest i finländska Tammerfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista