GRÄNSBEVAKNING

Damberg: Har full respekt för Danmarks vilja

1:26 min

Sveriges inrikesminister Mikael Damberg lämnar ett skriftligt uttalande i samband med beskedet att Danmark kommer att stärka sin gränsbevakning mot Sverige efter sprängdåden i Köpenhamn.

– Polisen måste få bättre överblick och vi ska se över hur vi kan skydda gränsen mot Sverige, säger Mette Frederiksen till danska Tv2.

Danmark har idag gränskontroll mot Tyskland och nu vill alltså den danska statsministern se över om det går att skärpa kontrollen även mot svenska gränsen.

Tidigare i dag meddelade Köpenhamnspolisen att två svenska män två män bosatta i Skåne misstänks vara inblandade i sprängningen vid danska skattestyrelsens kontor i Köpenhamn den 6 augusti. En av dem är gripen medan den andre är efterlyst internationellt.

Mette Frederiksen nämnde vid en presskonferens i dag förutom sprängningen också ett mord med kopplingar till svenska kriminella gäng i Köpenhamn i juni.

Exakt hur en skärpning av kontrollen mot Sverige kan komma att se ut ville inte den danska statsministern svara på idag, men hon vill inte att den ska gå ut över alla de pendlare som rör sig över Öresund.

Sverige har sedan 2015 haft gränskontroll mot Danmark och Mette Frederiksen sade under presskonferensen idag att hon varit i kontakt med statsminister Stefan Löfven om en möjlig övervakning även på den danska sidan.

I en skriftlig kommentera säger Sveriges inrikesminister Mikael Damberg:

– Jag har full respekt för att de vill hålla kriminella kort, så väl i Danmark, som på väg in i landet.

Mikael Damberg skriver också att både han och statsminister Stefan Löfven har haft kontakt med den danska regeringen de senaste dagarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista