Kanada

Utredning: Trudeau har brutit mot etikregler

2:03 min

Kanadas premiärminister har brutit mot etikregler genom att försöka påverka landets dåvarande justitieminister att inte driva en brottsutredning, enligt en ny rapport.

Justin Trudeau sade på en presskonferens att han, förutom att ta fullt ansvar ska se till så att inget liknande händer igen, även om han också sa att han inte höll med om allt i utredarens rapport.

Utredningen, som gjordes av landets etik-kommissionär och som presenterades igår, visar att Trudeaus inre krets ska ha försökt kringgå, underminera och misskreditera landets dåvarande justitieminister Jody Wilson-Raybould, genom att försöka pressa henne att driva ett civilrättsligt ärende istället för ett brottmål mot ett stort kanadensiskt företag som misstänktes för mutbrott i samband med affärer i Libyen.

Trudeau ska ha varit oroad över att förlora tusentals kanadensiska jobb om företaget dömdes för mutbrott och därmed stoppades från att bedriva affärer med den kanadensiska staten under tio år.

Jody Wilson-Raybould omplacerades i början av året innan hon slutade i regeringen efter att uppgifter om Trudeaus påtryckningar blev kända och hon vittnade själv sen om det hon menar var "förtäckta hot" från Trudeau och hans medarbetare.

I en kommentar till rapporten säger hon nu att "den är en upprättelse för justitieministerns oberoende roll". Men Justin Trudeau hävdar att han bara ville värna de nationella ekonomiska intressena och inte försökte utöva några otillåtna påtryckningar.

När anklagelserna mot premiärministern först blev kända sjönk opinionssiffrorna för Trudeaus parti men letade sig upp igen under sommaren.

Anklagelserna om beteendet mot den före detta justitieministern, kvinna och från ursprungsbefolkningen, har väckt ilska bland de två väljargrupperna och nu med bara två månader kvar till valet i oktober spekulerar många i vad rapporten kan komma att få för betydelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista